piątek, 19 lutego 2021

Irlandzki gulasz wołowy z piwem Guinness

 Irish beef stew with Guinness beer, for English scroll down


Kolejny wspaniały gulasz wylądował na moim talerzu. Ostatnio był wegański, więc teraz coś dla mięsożerców. Bardzo zasmakował mi ten gulasz, mięso rozpływa się w ustach, czuć przyjemną goryczkę piwa i w zasadzie robi się sam:)
Jeśli z jakichś powodów nie możecie użyć piwa Guinness, nada się równie dobrze inne, wyraźnie słodko-gorzkie i ciemne piwo o fermentacji typu stout. 

Irlandzki gulasz wołowy z piwem Guinness
6 porcji

składniki:
- 3 marchewki
- 2 pasternaki
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1.2 kg wołowiny na gulasz (już oczyszczonej)
- 500 ml piwa Guinness lub innego typu stout
- 1 litr bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku

Wołowinę pokroić w większą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oleju w dużym garnku ze wszystkich stron do zamknięcia porów. Przełożyć na talerz.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, marchewkę i pasternak w półplasterki, ziemniaki w kostkę. 
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę w garnku po mięsie, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać marchew oraz pasternak i chwilę smażyć. Dodać mięso, tymianek, liście laurowe oraz pastę pomidorową, wszystko wymieszać. Następnie wlać piwo oraz bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1.5 godziny. Następnie dodać ziemniaki i gotować bez przykrycia 15 minut. 
Do miski z mąką wlać parę chochli sosu z gulaszu, wszystko wymieszać na gładką pastę. Pastę powoli dodawać do gulaszu, mieszając cały czas. Gotować aż gulasz zgęstnieje. Całość przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!

Irish Guinnes beef stew
6 portions

ingredients:
- 3 carrots
- 2 parsnips
- 500 g potatoes
- 2 onions
- 4 garlic cloves
- 1.2 kg beef roast (already clean)
- 500 ml Guinness beer or another stout type
- 1 liter beef stock
- 2 bay leaves
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 teaspoon dried thyme
- 4 tablespoons all purpose flour
- salt, pepper to taste

Cut beef in chunks, season with salt and pepper and fry in a big pot on all sides to close the pores. Transfer to a plate and set aside.
Dice onion and garlic, cut carrots and parsnips into slices and potatoes into cubes. 
In the same pot heat 2-3 tablespoons oil and fry onion until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds more. Add carrots and parsnips and fry for a moment. Add meat, tomato paste, thyme and bay leaves and stir everything. Pour beer and stock, bring to a boil. Next reduce the heat to low and cook covered 1.5 hours. Next add potatoes and cook uncovered for 15 minutes.
Add few stew lades into a flour bowl and sitr until smooth. Gradually add flour paste into the stew and sitr constantly. Cook for a few minutes until stew is thick. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Ależ to dooobry był obiad ❤ Mega ❤ Nawet piwo udało mi się kupić 👍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...