wtorek, 20 kwietnia 2021

Kimchi udon Bokkeum

 Kimchi udon bokkeum, for English scroll down


Przyjemność jedzenia tych nudli jest nie do opisania. W połączeniu z moim ukochanym kimchi, chrupiącym boczkiem i smażonym jajkiem tworzą danie niemal idealne. Nie jest to potrawa dla nielubiących ostrości, bo tutaj odrobina ognia daje się we znaki (szczególnie ten pochodzący z kimchi). Nie jest to jednak coś, czego nie da się zjeść. Ostry smak jest wywarzony i nie jest zbyt dominujący, dzięki temu można rozkoszować się innymi smakami. Jajko delikatnie gasi ten ogień i sprawia, że sos jest kremowy. Boczek nadaje dymnego posmaku i oczywiście solidnej dawki umami. Całość okraszona dymką jest wręcz idealna. Jestem ogromną fanką tych nudli i polecam je każdemu, kto ma bzika na punkcie kimchi:)

Kimchi udon Bokkeum
4 porcje

składniki na sos:
- 1 łyżka pasty Gochujang
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżka octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego

Wszystkie składniki wymieszać dobrze w miseczce, odstawić.

pozostałe składniki:
- 350 g kimchi (bez zalewy)
- 800 g świeżych nudli udon
- 300 g wędzonego boczku
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 4 jajka sadzone
- dymka do dekoracji

Makaron ugotować zgodnie z poleceniem na opakowaniu, odcedzić i odstawić na chwilę.
Boczek pokroić w słupki, czosnek i szalotki w drobną kostkę.
Patelnie rozgrzać i wrzucić boczek, smażyć do zrumienienia, dodać szalotki oraz czosnek i smażyć do zeszklenia. Dodać kimchi i chwilę smażyć. Dodać udon oraz sos i wszystko dokładnie wymieszać.
Nudle podawać z sadzonym jajkiem i posiekaną dymką.
Smacznego!

Kimchi udon Bokkeum
4 poritons

ingredients for sauce:
- 1 tablespoon Gochujang paste
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons sugar
- 1 tablespoon rice vinegar
- 1 tablespoon sesame oil

Stir all ingredients in a bowl and set aside.

remaining ingredients:
- 350 g kimchi (without sauce)
- 800 g udon noodles
- 300 g smoked bacon
- 2 shallots
- 2 garlic cloves
- 4 fried eggs
- spring onion for topping

Cook noodles following by instructions on the package, drain and set aside.
Slice bacon and dice shallots and garlic.
Heat a pan and add bacon, fry until golden, then add garlic and shallots, fry until glossy. Add kimchi and fry for one moment. Add sauce and noodles, stir everything until combined. 
Serve with fried eggs and chopped spring onion.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...