piątek, 22 października 2021

Gnocchi dyniowe z chipsami z prosciutto, kozim serem i masłem rozmarynowym

 Pumpkin gnocchi with prosciutto chips, goat cheese and rosemary butter, for English scroll down


To jedno z tych dań, na których bardzo Ci zależy, bo masz w głowie szczegółowy scenariusz jego podania i chcesz, aby wszystko wyszło perfekcyjnie. 
Pomysł na to danie powstał w mojej pracy, a mianowicie od czasu, kiedy w naszym menu pojawiła się sałatka z chipsami prosciutto właśnie. Sałatka jest kompletnie inna niż moje gnocchi, ale pomyślałam, że smak i tekstura tych chipsów jest na tyle ciekawa, że chciałam zrobić coś z nich w domu. Potem pojawił się pomysł połączenia ich z dyniowymi kluskami i na końcu padło też na dodatnie sera koziego. Całość ma wyrazisty smak, który bardzo przypadł mi do gustu. Gnocchi są jędrne i mają przepiękny kolor, prosciutto słone a kozi ser lekko pikantny. Masło rozmarynowe nadaje leśnego aromatu i całość wygląda naprawdę zachęcająco. 
Myślę, że powstanie też słodka wersja tych klusek, ale to w swoim czasie;)

Dzisiaj, po prawie dwóch latach, wsiadam w samolot do Polski. Nawet nie wiem, jak opisać moje szczęście i ekscytacje. W końcu zobaczę kochaną babcie i moich przyjaciół. 2 LATA! Czas mija szybko, ale tęsknota z każdym dniem rośnie...

Gnocchi dyniowe z chipsami z prosciutto, kozim serem i masłem rozmarynowym
2 porcje

składniki na gnocchi:
- 500 g puree dyniowego (użyłam Hokkaido i tę dynię polecam)
- 1 jajko
- 60 g startego parmezanu
- 150 g maki pszennej
-1/2 łyżeczki soli 

Wszystkie składniki wymieszać w misce, następnie formować rulonik i odkrajać kluski. 
W dużym garnku zagotować wodę ze szczyptą soli, wrzucić kluski i gotować 2-3 minuty od wypłynięcia. 

pozostałe składniki:
- ok 70 g cienkich plastrów prosciutto
- ok 100-120 g koziego sera
- 50 g masła
- 2-3 łodygi rozmarynu

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Prosciutto ułożyć na papierze do pieczenia, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-13 minut aż nabierze koloru i będzie chrupiące. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Masło roztopić, dodać rozmaryn i smażyć parę minut dla uwolnienia aromatu.
Ser pokroić w plastry i smażyć na patelni parę sekund tylko do roztopienia jednej strony, natychmiast zdjąć z ognia. 
Na talerzach ułożyć gnocchi, polać masłem rozmarynowym. Następnie dodać ser kozi i chipsy z prosciutto. Udekorować plastrami parmezanu i rozmarynem.
Smacznego!

Pumpkin gnocchi with prosciutto chips, goat cheese and rosemary butter
2 portions

ingredients for gnocchi:
- 500 g pumpkin puree ( I used Hokkaido, puree should be stiff)
- 1 egg
- 60 g shredded Parmesan
- 150 g all purpose flour
- 1/2 teaspoon salt

Add all ingredients into a bowl and combine, then roll into strings and cut off the dumplings. 
Bring water with pinch of salt to a boil, add dumplings and cook 2-3 minutes after they are floating on the surface.

remaining ingredients:
- around 70 g prosciutto
- around 100- 120 g goat cheese
- 50 g butter
- 2-3 rosemary stalks

Preheat oven to 180 C.
Line baking sheet with parchment paper and add prosciutto. Put to the preheated oven and bake 10-13 minutes until golden and cripsy. Remove form the oven and set aside to cool.
Slice goat cheese and fry it on hot pan few seconds just on one side, then take out immediately from the stove.
Melt butter, add rosemary and fry few minutes until fragrant. 
Put gnocchi on the plates then pour rosemary butter on top. Sprinkle with prosciutto chips and add goat cheese. Decorate with Parmesan shaves and rosemary.
Enjoy!








1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...