poniedziałek, 26 lutego 2024

Płaski chlebek do kebaba

 Flat kebab bread, for English scroll down


Ten chlebek powstał z bardzo prostego powodu, chciałam zrobić domowego kebaba. O ile chlebek jest fantastyczny i od razu zdał test, tak przygotowanie mięsa musi być udoskonalone. Wiem, że nigdy nie osiągnę tej soczystości i struktury, które ma prawidłowo zrobione mięso do kebaba, ale myślę, że jestem w stanie stworzyć coś podobnego. O tym jednak kiedy indziej.
Ten chlebek wyszedł jednak wspaniale i jestem bardzo z niego zadowolona, wyrósł nawet bardziej niż się tego spodziewałam. Najlepiej pokroić go po upieczeniu na 4 części i każdą z tych części przekroić wzdłuż, aby utworzyć kieszonkę. Taki chlebek umieścić w opiekaczu, aby go spłaszczyć i zarumienić. Teraz nastał jedynie czas, aby udoskonalić to, co powinno znaleźć się w środku bułki :)

Płaski chlebek do kebaba
4 duże bułki

składniki:
- 750 g mąki pszennej
- 10 g drożdży suchych aktywnych
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka cukru
- 350 g ciepłej ale nie gorącej wody
- 90 g roztopionego masła 
- 1 jajko

- rozbełtane jajko i sezam na wierzch

Drożdże połączyć z wodą oraz cukrem i odstawić na 10 minut do powstania piany.  W misce miksera umieścić makę, sól, zaczyn oraz jajko i wymeiszać do połączenia. Dodać masło i ugtniatać do powstania elastycznego i jednolitego ciasta. Ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do wyrośnięcia na ok 1.5 godziny do podwojenia odbjętości.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 C- grzanie góra-dół. 
Po tym czasie ciasto odgazować i rozwałkować na duży placek o grubości ok 1.5 cm, po czym przełozyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Palcami zrobić niewielkie dziurki na powierzchni ciasta, po czym posmarować jajkiem i posypać sezamem, następnie wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 25 minut do zrumienienia. Następnie wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia, po czym pokroić na 4 ćwiartki. Każdą ćwiartkę przekroić wzdłuż, aby utworzyć kieszonkę i włozyć do opiekacza, mocno ścisnąć, aby chlebek był bardziej płaski i chrupiący.
Smacznego!

Flat kebab bread
4 big rolls

ingredients:
- 750 g wheat flour
- 10 g actuve dry yeasts
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoons sugar
- 350 g lukewarm water
- 90 g melted butter
- 1 egg

- whisked egg plus sesame seeds for the top

In a bowl combine yeasts, sugar and water, set aside for 10 minutes until foamy.
In a stand mixer bowl combine flour, starter, salt and egg, mix until combined, then add butter and knead until soft and elastic dough. Put the dough into a clean bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place until doubled size- around 1.5 hours. 
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Defleat the dough and roll into a 1-1.5 cm circle, then transfer on a baking sheet line with a prachment paper. Carefully make soft holes with fingers on top of the dough, then brush with egg and sprinkle with sesame seeds. Take into the preheated oven and bake 25 minutes until golden brown. Next remove the bread from the oven and let it cool completely, then divide in four pieces. Each piece cut almost lengthwise to make a pocket. Put bread in a pannini grill and squeeze quite hard to make it flat and more cripsy. 
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...