czwartek, 4 lipca 2024

Kurczak smażony w panko z sałatką z kukurydzy i dressingiem pistacjowym

Fried panko chicken with corn salad and pistachio dressing, for English scroll down


Jest coś takiego w panko, co przyciąga. Dla mnie jest to oczywiście chrupiąca struktura czegokolwiek, co zostało w tym panko obtoczone. Rzadko jem tak przygotowane potrawy, ale kiedy najdzie mnie ochota na taki rodzaj jedzenia, zawsze wybieram panko i potem żałuję, że tak długo zwlekałam. Co więcej, mam wrażenie, że mięso w panko jest o wiele bardziej soczyste niż w tradycyjnej bułce tartej :) 
Do kurczaka postawiłam na prostą, ale pyszną sałatkę z grillowaną kukurydzą, którą również uwielbiam i fantastyczny dressing pistacjowy, który zachwyci Was smakiem. 

Kurczak smażony w panko z sałatką z kukurydzy i dressingiem pistacjowym
2 porcje

składniki na dressing:
- 2 łyżki masła pistacjowego
- 2 łyżki octu jabłkowego
- 2 łyżki musztardy Dijon
- 3 łyżki syropu daktylowego
- 50 ml oliwy z oliwek
- sól, pieprz do smaku

Wszystkie składniki oprócz oliwy umieścić w misce i wymieszać do połączenia, następnie dodawać oliwę i ubijać trzepaczką do uzyskania emulsji. Przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. 

składniki na sałatkę:
- 2 kolby kukurydzy
- 1 czerwona papryka
- garść świeżej kolendry
- sok z 1/2 cytryny
- 2-3 łyżki oliwy
- 1 duże awokado
- sól i pieprz

Kukurydzę grillować paręnaście minut aż zmięknie, ale nadal będzie chrupiąca, następnie nożem odciąć części jadalne od kolby.
Paprykę pokroić na drobną kostkę, kolendrę posiekać, awokado pokroić w mniejsze części
Do miski dodać wszystkie składniki, pryprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia, odstawić. 

składniki na kurczaka:
- 2 piersi z kurczaka
- 2 jajka
- garść mąki
- 2-3 garście panko
- sól, pieprz

Piersi z kurczaka delikatnie rozbić, aby miały mniej więcej jednolotą grubość. W miscę rozbełtać jajka, dodać sól i pieprz i wymeiszać. Do kolejnych dwóch misek wysypać panko oraz mąkę. 
Kurczaka obtoczyć w mącę, następnie w jajku i na koniec w panko. Następnie spażyć na oleju z obydwu storn po parę minut aż skorupka będzie ciemnozłota. Kurczaka przełożyć na deskę do krojenia i pokroić w paski. Na talerz ułożyć salatę, dodac kurczaka i polać dressingiem.
Smacznego!

Fried panko chicken with corn salad and pistachio dressing
2 portions:

ingredients for dressing:
- 2 tablespoons pistachio butter
- 2 tablespoons Dijon mustard
- 2 tablespoons white wine vinegar
- 3 tablespoons date syrup
- 50 ml olive oil
- salt, pepper to taste

Add all ingredients except the olive oil in a bowl and mixt until incorporated, then gradually add olive oil and whisk with a whisking spoon until emulsify. Season with salt and pepper and set aside. 

ingredients for salad:
- 2 corn cobs
- 1 red bell pepper
- 1 big avocado
- handful of fresh coriander
- juice of 1/2 lemon
- 2 tablespoons olive oil
- salt, pepper to taste

Grill the corn until tender but still crispy, then cut out the eadible part with a knife. Finely dice bell pepper, chop the coriander and cut avocado in smaller pieces. Add all ingredients in a bowl, season with salt and pepper and stir until combained, set aside.

ingredients for chicken:
- 2 chicken breasts
- 1 handful of flour
- 2 eggs
- 2-3 handfulls of panko
- salt, pepper

Add eggs, salt and pepper in a bowl, then whis until incorporated. Add flour and panko in two another bowls. 
Pound the chicken until more or less the same thickness, then coat in flour. Next put in eggs and cover with eggs and lastly coat with panko. 
Heat a pan with a thin layer of oil over the whole surface of the pan, then add the chicken and fry on both sides until golden brown. Next take the meat on a cutting board and slice. 
Add salad on plates, then add chicken and drizzle with dressing.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...