wtorek, 30 lipca 2024

Faszerowane papryki orzo, kaparami, oliwkami i suszonymi pomidorami z fetą

Stuffed pepper with orzo, dried tomatoes, olives, capres and feta cheese, for English scroll down



Faszerowane i pieczone warzywa to inny wymiar smaku. Generalnie warzywa po obróbce termicznej nabierają głębszego aromatu, który w połączeniu z dobrym winem tworzy niezapomnianą całość. Nadzienie, którego użyłam w tym przepisie to klasyczne składniki kuchni śródziemnomorskiej, które świetnie ze sobą współgrają, a wino, które mogłabym zarekomendować to czerwone wino ze średnimi taninami i o wyraźnej kwasowości, np. nebbiolo, barbera, cabernet franc lub merlot. To danie aż się prosi o jakieś greckie wino, ze szczególnym uwzględnieniem agiorgitiko lub bardziej potężnego xinomavro.

Faszerowane papryki orzo, kaparami, oliwkami i suszonymi pomidorami z fetą
6 papryk

skłądniki na nadzienie:
- 250 g makaronu orzo
- 1 litr bulionu
- 150 g suszonymch pomidorów w oleju
- 100 g oliwek
- 50 g kaparów
- 200 sera feta
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 6 podłóżnych papryk
- sól i pieprz do smaku

Piekarnik nastawić n 200 C.- grzanie góra-dół.
Bulion zagotować z odrobiną soli, dodać makaron i gotować aż makaron będzie al dente, następnie odcedzić i odstawić do przestudzenia. 
Cebulę, czosnek oraz pomidory pokroić w kostkę, kapary i oliwki w mniejsze części, fetę rozkruszyć.
Do miski dodać ostudzony makaron, suszone pomidory, oliwki, kapary, cebulę, czosnek, bazylię, oregano, sok z cytryny i 3/4 fety. Całość przyprawić solą i pieprzem i wymieszać do połączenia. 
Z papryki odciąć tylko trochę boku, aby ją otworzyć, wyjąć gniazda nasienne i nadziewać.
Nadziane papryki ułożyć na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, obok nich położyć odcięte boki papryki. Włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 30 minut. 
Papryki podawać obsypane pozostałą fetą.
Smacznego!

Stuffed bell peppers with orzo, capres, sun-dried tomatoes, olives and feta cheese
5 bell peppers

ingredients:
- 250 g orzo pasta
- 1 liter stock
- 150 g sun dried tomatoes in oil
- 100 g olives
- 50 g capres
- 200 g feta cheese
- 2 garlic cloves
- 1 onion
- juice of 1.2 lemon
- 1 teaspoon dried basil
- 1 teaspoon dried oregano
- 6 long bell peppers
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C,
Bring stock to a boil, add orzo and cook al dente, then drain and set aside to cool.
Dice onion, garlic and sundried tomatoes, chop olives and capres, crumble feta cheese. In a bowl add cooled orzo, onion, garlic, tomatoes,  capres, olives, 3/4 feta cheese, lemon juice, dried herbs and season with salt and pepper, then stir to well combined. 
Cut peppers alongside, just to open the inside, take out the seeds and stuff with the filling. Put on a baking sheet lined with parchment paper, add also the cut parts. Take everything in the prheeated oven and bake 30 minutes, then remove from the oven, sprinkle with remaining feta cheese and serve.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...