piątek, 2 sierpnia 2024

Sałatka z pęczaku z fetą, jabłkiem, ogórkiem i dressingiem musztardowym

 Barley salad with feta cheese, apple, cucumber and mustard dressing, for English scroll down


Ta sałatka miała wyglądać całkiem inaczej, ale moje plany zostały odrobinę pokrzyżowane, dlatego musiałam wymyślić coś "na już". Już od lat utwierdzam się w przekonaniu, że najlepsze pomysły rodzą się w najmniej oczekiwanych momentach. I tak było tym razem :) 
Orzeźwiająca, kwaskowata, ale zarazem słodka i pożywna sałatka z pęczaku. Ma w sobie wszystko to, aby aspirować do roli tej ulubionej, a jej dodatkowym atutem jest łatwość przygotowania i piękna prezentacja. Jesli nie macie ochoty na jabłka, możecie zastąpić je gruszkami, też będzie pysznie. Jedliśmy ją w towarzystwie grillowanej ryby i białego wina o wyraźnie zaznaczonej kwasowości, koniecznie polecam takie połączenie :)

Sałatka z pęczaku z fetą, jabłkiem, ogórkiem i dressingiem musztardowym
4-6 porcji

składniki na pęczak:
- 250 g pęczaku
- 600 g wody
- 1/2 łyżeczki soli

Wodę zagotować z solą, dodać pęczak i gotować do wchłonięcia wody, następnie przykryć pokrywką i odstawić na ok 15 minut, po czym przełożyć do lodówki na parę godzić do schłodzenia. 

składniki na dressing (wychodzi go więcej, jest świenty do wszelkich sałatek):
- 1 łyżka musztardy dijon
- 2 łyżki syropu daktylowego
- sok z 1/2 cytryny
- 90 ml oliwy z oliwek
- sól i pieprz do smaku

Wszystkie składniki umieścić w słoiczku, zamknąć wieczko i wstrząsnąć do powstania emulsji.

składniki na sałatkę:
- 150 g sera feta
- 1/2 długiego ogórka 
- 1 słodkie jabłko
- 1/2 małej czerwonej cebuli
- garść mięty
- skórka z 1 cytryny
- garść podprażonych płatków migdałowych

Z ogórka wydrążyć pestki, następnie pokroić razem z cebulą w drobną kostkę. Fetę rozkruszyć, jabłko pokroić w cienkie plasterki, miętę posiekać. 
Do miski dodać schłodzony pęczak, dodać 2-3 łyzki dressingu i dokładnie wymieszać. Dodać fetę, ogórka, cebulę, miętę oraz skórkę z cytryny i jeszcze raz wymieszać. Na wierzch ułożyć plasterki jabłka i ozdobić płatkami migdałowymi.
Smacznego!

Barley salad with feta cheese, apple, cucumber and mustard dressing
4-6 portions

ingredients for barley:
- 250 g whole barley
- 600 g water
- 1/2 teaspoon salt

Bring water to a boil with salt, thenadd barley and cook until water is soaked by the groats, then cover with a lid and set aside for around 15 minutes. Next take in the fridge for several hours until set and cooled. 

ingredients for dressing (it's bigger portion, but it's great for other salads):
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 2 tablespoons date syrup
- juice of 1/2 lemon
- 90 ml olive oil
- salt and pepper to taste

Combine all ingredients in a jar, cover with a lid and whisk well until emylsify. 

ingredients for salad:
- 1/2 long cucumber
- 150 g feta cheese
- 1/2 small red onion
- 1 sweet apple
- handful of mint
- zest of 1 lemon
- handful of toasted almond shaves

Remove the seeds from the cucumber and finely dice with onion. Crumble the feta, chop mint and thinley slice the apple. 
Add cooled barley in the bowl, then add 2-3 tablespoons dressing and stir until well combined. Add cucumber, feta, lemon zest, mint and onion and stir again until combined. Add apple slices on top, then decorate with almond shivers.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...