poniedziałek, 19 sierpnia 2024

Makaron w kremowym sosie z pieczonej papryki z bakłażanem i cukinią

Roasted bell pepper creamy pasta with aubergine and courgette, for English scroll down



Bardzo prosty, ale zarazem pyszny makaron z niesamowicie aksamitnym i kremowym sosem z pieczonej papryki, czasami potrzeba naprawdę niewiele, żeby móc rozkoszować się fantastycznym smakiem. Teraz jest idealny moment na zrobienie tego dania, ponieważ i papryka i bakłażan i cukinia są w swoim szczycie, więc warto wykorzystywać je w kuchni jak najczęściej. Aby jeszcze bardziej podbić kremowość tego dania, podałam ją ze świeżą mozzarellą, która pod wpływem ciepłego makaronu, lekko rozpływa się na talerzu. Idźcie i róbcie, bo warto! ;)

Makaron w kremowym sosie z pieczonej papryki z bakłżanem i cukinią
4 porcje

składniki:
- 500 g makaronu wstążki
- 500 g papryki czerwonej
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 700 ml śmietany kremówki
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- garść świeżej bazylii
- świeża mozzarella do podania
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Paprykę przepołowić, wyjąć gniazda nasienne, cebulę obrać i pokroić na ćwiartki, czosnek lekko zmiażdżyć ale nie obierać. 
Blachę do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia i dodać paprykę skórką do góry, cebulę oraz czosnek, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut aż skórka papryki będzie przypalona a warzywa miękkie. Następnie wyjąć z piekarnika i przestudzić, po czym obrać paprykę ze skórki a czosnek wycisnąć. Paprykę, cebulę oraz czosnek przełożyć do blendera i zblendować na gładką masę, odstawić. 
Cukinię i bakłażana pokroić w kostkę, na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, po czym wrzucić warzywa i skórkę z cytryny, smażyć parę minut aż zaczną mieknąć. Następnie wlać kremówkę i gotować, redukując płyn aż zacznie gęstnieć. 
W międzyczasie ugotować makaron al dente. 
Kiedy sos z kremówki zgęstnieje, dodać pastę paprykową oraz sok z cytryny. Całość przyprawić solą i pieprzem i wymieszać. Dodać makaron, wymieszać i gotować jeszcze moment. 
Całość udekorować świeżą mozzarellą i bazylią.
Smacznego!

Roasted bell pepper creamy pasta with aubergine and courgette
4 portions

ingredients:
- 500 g farfalle pasta
- 1 courgtte
- 1 aubergine
- 1 onion
- 500 g red bell peppers
- 2 garlic lcoves
- 700 ml heavy cream
- juice of 1/2 lemon
- zest of 1 lemon
- handful of fresh basil
- fresh mozzarella
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Cut bell peppers in half and remove seeds, peel onion and cut in quarters. Slightly smash garlic but do not peel it.
Line a baking sheet with a baking paper and add bell peppers skin side up, add onion and garlic, put in the preheated oven and bake approx. 40 minutes until the skin is black and veggies are tender. Remove the sheet from the oven and let it cool, then remove the skin from the bell peppers and squeeze the garlic out. Add all vegetables in a blender and blend until smooth paste, set aside. 
Dice courgette and aubergine. In a big frying pan heat 2-3 tablespoons of olive oil, then add diced vegetables, lemon zest and fry for a couple of minutes until the vegetables start to be tender. Next pour the cream and cook for 10-15 minutes until the liquid starts to thicken.
Meanwhile cook pasta al dente.
When the sauce is reduced, add bell pepper paste, pasta and lemon juice. Season with salt and pepper and stir until well combined, cook for 1-2 monutes more. 
Serve with fresh mozzarella and basil.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...