piątek, 9 sierpnia 2024

Ciasto filo z nadzieniem z sera fety i ziemniaków

 Filo spiral cake with potato and feta cheese filling, for English scroll down


Znacie spanakopitę? To bardzo popularne greckie danie składające się właśnie z ciasta filo, spzinaku i fety. Ja chciałam iść o krok dalej i zainspirowana tym tradycyjnym przepisem zrobiłam nieco inną wersję ze wspaniałym nadzieniem z sera fety i ziemniaków, które bardzo mocno przypomina nadzienie do pierogów ruskich. Całość wyszła fantastycznie, na tyle fantastycznie, że powtórzyłam ten przepis parę dni później. Jesli jesteście fanami spanakopity i pierogów ruskich to myślę, że ten przepis spełni wszystkie Wasze oczekiwania :)

Ciasto filo z nadzieniem z sera fety i ziemniaków
3-4 porcje

składniki na nadzienie:
- 500 g ziemniaków
- 300 g sera feta
- 1 cebula
- 50 g masła
- sok z 1/2 cytryny
- sól i pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować do miękkości, następnie odcedzić, dodać 25 g masła i zmiażdyć na puree, następnie odstawić do ostudzenia. 
Cebulę pokroić w kostkę i podsmazyć na złoto na pozostałym maśle. 
Do ostudzonych ziemniakó dodać pokruszoną fetę, cebulę, ok z cytryny oraz całość przyprawić solą i pieprzem, wszystko wymieszać do dokładnego połączenia, odstawić. 

składniki na ciasto:
- 250 g płatów filo- ok 12 sztuk
- 80 g roztopionego masła
- sezam do posypania
- świeży tymianek do dekoracji

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Pierwszy płat ciasta posmarować roztopionym masłem i przykryć drugim płatem, następnie jeszcze raz posmarować masłem i przykryć trzecim płatem ciasta. Z nadzienia zrobić wałek na dole płatów fili, następnei zwijać całość w rulon, po czym spłaszczyć go odrobinę. Powtózyć procedurę z pozostałymi płatami ciasta- powinno wyjść ok 4 rulony. 
Formę do zapiekania- u mnie 24 cm mierzona na górze formy, wysmarować roztopionym masłem, po czym układać rulony na ksztalt ślimaka. Całośc posmarować jeszcze raz masłem, posypać sezamem i ozdobić świezym tymiankiem, po czym włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 2 godzinę aż wierzch ciasta będzie chrupiący i rumiany. Ciasto odstawić na chwilę, po czym kroić i podawać.
Smacznego!

Filo spiral cake with potatoes and feta cheese filling
3-4 portions

ingredients for filling:
- 500 g potatoes
- 300 g feta cheese
- 1 onion
- 50 g butter
- juice of 1/2 lemon
- salt, pepper to taste

Cook potatoes untiltender, drain and mush with 25 g of butter until puree, set aside for cooling. 
Finely dice onion and fry on the femaining butter until golden. 
Add crumbled feta cheese, onion and lemon into the potato puree, season with salt and pepper and stir everything until well combined, set aside. 

ingredients for filo cake:
- 250 g filo pastry- around 12 sheets
- 80 g melted butter
- sesam and fresh thyme for decoration

Preheat oven to 180 C.
Spread butter on the first filo sheet, then cover with the second one. Next spread butter on top again and cover with the third sheet of filo pastry. Take 1/4 of the filling and make a roll on the bottom of the filo sheets, then start to roll it until a roll.Next flatten it a bit and set aside. Repeat the procedure with all filo sheets- you should get 4 filo rolls. 
Butter a cake form- I used 24 cm round pie form measured on the top of the form. Next put the rolls inside, making a spiral shape. Butter the top of the cake, sprinkle sesame seeds and add fresh thyme. Put in the preheated oven and bake around 1 hour- until golden and crispy. Take out from the oven, set aside for 5 minutes then cut and serve.
Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...