Baked salmon with pineapple and sticky soy sauce, for English scroll down
Może nie przepadam za ananasem na pizzy, ale połączenie łososia, ananasa i azjatyckiego sosu jest jak najbardziej fantastycznym pomysłem :)
Ten przepis powstał w zasadzie dlatego, że zalegał mi ananas w puszce w szafce i chciałam się go jakoś pozbyć. Nie sądziłam jednak, że wyjdzie z tego tak pyszne danie, które mogłabym powtarzać co tydzień :) Polecam ten przepis szczególnie dla fanów łączenia słodkich smaków w wytrawnych daniach.
ps. Może ten przepis nie wygląda na walentynkowy, bo szczere mówiąc kompletnie o nich zapomniałam, ale z drugiej strony ananas jest znanym afrodyzjakiem, tak więc wszystko i tak się składa w jedną całość... :)
Pieczony łosoś z ananasem i lepkim sosem sojowym
4 porcje
składniki na sos:
- 120 g sosu sojowego lub tamari
- 100 g soku z ananasa (użyłam tego z puszki)
- 80 g ketchupu
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki octu ryżowego
- 2 ząbki czosnku
- 60 g cukru
- 1 łyżka skrobii ziemniaczanej
- 60 ml + 2 łyżki wody
Czosnek posiekać drobno. Skrobię ziemniaczaną wymieszać z 2 łyżkami wody. Resztę składników razem z czosnkiem dodać do garnuszka i zagotować, gotować ok 5-7 minut, aż sos zacznie lekko gęstnieć, nastepnie dodać zawiesinę ze skrobii i gotować jeszcze chwilę aż sos zdecydowanie zgęstnieje.
pozostałe składniki:
- ok 800 g filetu z łososia
- 4 plasterki ananasa z puszki
- sól i pieprz do smaku
- dymka do dekoracji
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Łososia pokroić na 4 części i przyprawić solą i pieprzem. Do naczynia żaroodpornego dodać rybę i zalać ją sosem. Na każdy kawałek ryby połozyć ananasa i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 20 minut, nastepnie przełączyć na funkcję grill i grillować jeszcze przez ok 5 minut. Całość posypać dymką i podawać.
Smacznego!
Baked salmon with pineapple and sticky soy sauce
4 portions
ingredients for sauce:
- 120 g soy sauce or tamari
- 100 g pineapple juice (I used juice from canned pienapple)
- 80 g ketchup
- 2 tablespoons sesame oil
- 2 tablespoons rice vinegar
- 2 garlic cloves
- 60 g sugar
- 1 tablespoon potato starch
- 60 ml + 2 tablespoons water
Finely dice garlic. Combine potato starch with 2 tablespoons water in a bowl. Add rest of the ingredients with garlic to a pot and bring to boil, then cook 5-7 mnutes until the sauce has thickened a bit. Add starch mixtrue and cook for a few niutes until the sauce has thickened well.
remaining ingredients:
- 800 g salmo fillet
- 4 slices of pineapple
- salt, pepper
- spring onion for decoration
Preheat oven to 200 C.
Cut fillet in 4 equal parts, then season with salt and pepper. Put salmon in a casserole dish, then pour the sauce over the fish. Add pineapple on top of each fish piece and put in the preheated oven, bake 20 minutes, then turn on the grill option and grill 5 more minutes. Sprinkle with spring onion and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )