Vegan creamy white bean stew, for English scroll down
Ten gulasz to mój mały eksperyment. Chciałam zrobić danie, które będzie kremowe, ale do którego nie będę musiała używać śmietanki. Wiem, że na rynku są teraz śmietanki wegańskie, ale ja chciałam użyć czegoś co jest dostępne w każdym sklepie, a nie tylko w pojedyńczych lub ze specjalnym działem wegańskim. Muszę przyznać, że użycie fasoli z puszki i jej późniejsze gotowanie, jak i mleka sojowego i skrobii spowodowało, że gulasz ten jest naprawdę kremowy i pyszny. Taki stogonoff wegański? W sumie można to tak nazwać :)
4-6 porcji
składniki:
- 500 g białej dużej fasoli z puszki, waga po odsączeniu płynu
- 500 ml mleka sojowego
- 750 g bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 500 g ziemniaków
- 2 marchewki
- 500 g pieczarek
- 1 łyżka musztardy Dijon
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 2 kopiaste łyzki skrobi kukurydzianej
- sól i pieprz do smaku
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, ziemniaki w kostkę, pieczarki w plasterki a marchewkę w pólplasterki.
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smazyć jeszcze chwilę. Dodac pieczarki oraz tymianek i smazyć do zrumienienia. Następnie dodac marchewkę i ziemniaki i smazyć 3-4 minuty. Dodać fasolę, kumin oraz musztardę i całość wymieszać. Wlać bulion oraz 300 ml mleka sojowego i doprowadzić do wrzenia, następnie gotować ok 10-15 minuty aż warzywa będą miękkie.
Skrobię kukurydzianą wymieszać z 200 ml mleka sojowego. Kiedy warzywa będą już miękkie, powoli wlewać do całości miksturę kukurydzianą i mieszać, gotować ok 5 minut aż całość zgęstnieje. Przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!
Vegan creamy white bean stew
4-6 portions
ingredients:
- 500 g canned white bean, weight after draining
- 500 ml soy milk
- 750 g vegetable stock
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 500 g potatoes
- 2 carrots
- 500 g mushrooms
- 1 tablespoon Dijon mustard
- 1 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon cumin
- 2 tablespoons corn starch
- salt and pepper to taste
Finely dice onion and garlic. Dice potatoes, slice mushrooms and cut carrots in half moon slices.
In a big pot heat 2-3 tablespoons olive oil, add onion and fry until glossy, then add garlic and fry for 30 more seconds. Next add mushrooms and thyme and fry until golden. Add potatoes and carrot and fry for 3-4 minutes. Mext add beans, cumin and mustard, stir everything well. Pour stock and 300 ml soy milk and bring to a boil, then cook for aroun 15 minutes until the vegetables are tender.
Meanwhile combine corn starch with 200 ml soy milk.
When veggies are tender, slowly pour corn starch mixture in the pot and stir constantly, cook for another 5 minutes until thickened. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )