Deviled eggs with harissa and pickled carrot, for English scroll down
Nie mogło zabraknąć mojej naprawdę ukochanej ostatnio harissy. Nie mogło też zabraknąć nadziewanych jajek. Ten przepis jest bardzo prosty w wykonaniu, ale urozmaici wielkanocny stół swoimi kolorami i smakiem. Jajka są odrobinę ostre, miejcie to na uwadzę :)
Jajka nadziewane z harissą i piklowaną marchewką
10 jajek
skladniki
- 5 jajek ugotowanych na twardo
- 1 łyżeczka harissy
- 1 łyżka majonezu
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/8 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka soku z cytryny
- piklowana marchewka- z tego przepisu, ale pokrojona w słupki
- parę listków pietruszki
Jajka przekroić na pół i ostrożnie wyjąć żółtka, nie uszkadzając białek. Do miski dodać żółtka, harissę, majonez, sok z cytryny oraz wszystkie przyprawy, całość wymieszać dokładnie, po czym przełożyć do worka cukierniczego z tylką w kształcie otwartej gwiazdki. Masę wyciskać do zagłębień w białkach, po czym udekorować piklowaną marchewką i pietruszką.
Smacznego!
Deviled eggs with harissa and pickled carrots
10 eggs
ingredients:
- 5 hard boiled eggs
- 1 teaspoon harissa
- 1 tablespoon mayonnaise
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/4 teaspoon salt
- 1/8 teaspoon pepper
- 1 tablespoon lemon juice
- pickled carrots- I used this recipe, men I cut carrot in stripes
- a few leaves of parsley
Cut eggs in half and remove carefully the yolks. Add yolks, harissa, mayonnaise, lemon juice and all spieces in a bowl, then mix until well combined. Fill the piping bag with the batter and pipe it over the whites. Decorate with pickled carrot and parsley.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )