niedziela, 15 września 2019

Marchewki w słodko-ostrej zalewie

Sweet and spicy pickled carrots, for English scroll down



Do stworzenia tego przepisu zainspirowało mnie danie z jednej restauracji w Lillehammer. Byliśmy tam parę miesięcy temu, dosłownie przejazdem i wstąpiliśmy do pierwszej lepszej knajpy, która wyglądała na "okej". Nie mieliśmy za bardzo czasu szukać restauracji, które mogłyby okazać się bardzo dobre, więc trafiliśmy w to miejsce kompletnie przypadkowo. Co się okazało? Knajpka była urządzona w bardzo przyjemny sposób, dużo lamp, rozproszone światło, wielkie fotele i stary motocykl na ścianie. Później dowiedzieliśmy się również, że taka sama restauracja jest też w Oslo, o czym w ogóle nie mieliśmy pojęcia.
Przeglądając menu trafiliśmy na klasykę kuchni francuskiej czyli boeuf bourguignon. Samo danie było naprawdę smaczne, dobrze przyprawione, mięso delikatne. Moją uwagę przykuła dekoracja w postaci piklowanej marchewki. Była przepyszna, chrupiąca, trochę ostra, ale jednak słodka. Takim sposobem po przyjeździe, jak najprędzej zrobiłam swoją wersję. Oczywiście różni się w smaku, ale jest to ta sama kategoria. Jeśli lubicie takie dodatki do dań to gorąco Wam polecam, ja najczęściej jadam tę marchewkę w sałatce, uwielbiam!

Marchewki w słodko-ostrej zalewie
1 duży słoik

składniki:
- 1 kg marchewki
- 125 ml octu spirytusowego
- 110 g cukru
- 250 ml zimnej wody
- 1/2 łyżeczki płatków chwili
- szczypta cynamonu
- sól, pieprz (po ok 1/2 łyżeczki)

Marchewkę obrać i pokroić w skośne plasterki. Ocet i cukier zagotować, dodać chili, cynamon i gotować na małym ogniu 5 minut. Zdjąć z ognia i ostudzić przez 10 minut. Następnie wlać zimną wodę, sól oraz pieprz, wszystko wymieszać.
Marchewkę włożyć do słoika zalać zalewą i zostawić na parę godzin do całkowitego ostudzenia. Włożyć do lodówki i tam też przechowywać. Marchewki są gotowe po jednym dniu.
Smacznego!

Sweet and spicy pickled carrots
1 big jar

ingredients:
- 1 kg carrot
- 125 ml vinegar
- 110 g sugar
- 250 ml cold water
- 1/2 teaspoon chili flakes
- pinch of cinnamon
- salt, pepper to taste (around 1/2 teaspoon each)

Peel carrot and cut in oblique slices, put into a jar. Bring vinegar and cugar to boil, add chili flakes, cinnamon and cook over low heat around 5 minutes. Set aside for 10 minutes to cool. Pour water in, add salt and pepper and stir everything. Pour mixture to the jar with carrots and set aside to cool completely. Next transfer to the fridge and store. Carrots are ready after one day





2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...