Lentil salad with edamame and almonds, for English srcoll down
Edamame zawsze było dla mnie ciekawostką. Czy smakuje zielono? Czy jest chrupiące? Czy jest podobne do bobu? Miałam wiele pytań, które pozostawały bez odpowiedzi, aż w końcu penego dnia poszłam do azjatyckiego jeszcze wtedy sklepu (w zwykłych sklepach nie było możliwości kupna edamame), aby w końcu przekonać się jak ten tajemniczy strączek smakuje. Muszę przyznać, że moje początki z tą fasolką wcale nie były łatwe, nie wiedziałam w ogóle o co jest taki wielki szum. Musiałam dać sobie jednak czas, bo dzisiaj bardzo lubię edamame i mogę je nawet jeś tak ot co, chrupiąc do filmu, jako przekąskę. Nie robię tego często, bo w domu naszą przekoąską jest raczej łubin w solance (tradycyjna portugalska przekąska w barach), ale często dodaję edamame do sałatek. Bardzo lubię jego twardawą konsystencję i dosyć specyficzny smak- mogłabym powiedzieć trochę niedojrzały? Uważam, że do tej sałatki z soczewicą pasuje naprawdę dobrze. Robię ją dosyć często do pracy, idealnie nadaje się na lunch :)
Sałatka z soczewicy z edamame i migdałami
4-6 porcji
składniki na soczewicę:
- 300 g zielonej soczewicy
- 600 g wody
- 1/2 łyżeczki soli
- 1 liść laurowy
Soczewiće opłukać na sitku zimną wodę. Następnie wszystkie składniki umieścić w garnku i gotować aż soczewica wchłonie całą wodę- ok 15 minut. Następnie zdjąć z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na dobre 15 minut.
składniki na vinaigrette:
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka syropu daktylowego
- 80 ml oliwy z oliwek
- sok z 1/2 cytryny
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą i odstawić.
pozostałe składniki:
- 400 g już ugotowanych mrożonych i odmrożonych fasolek edamame, już wyłuskanych z łupin
- 1 mała czerwona cebula
- duża garść posiekanej pietruszki
- duża garść migdałów w płatkach
Cebulę pokroić w drobną kostkę. W miscę połączyć ostudzoną soczewicę, vinaigrette, edamame, cebulę, pietruszkę oraz migdały. Wszystko dobrze wymieszać i podawać.
Smacznego!
Lentil salad with edamame and almonds
4-6 portions
ingreidents for lentil:
- 300 g dry green lentils
- 600 g water
- 1/2 teaspoon salt
- 1 bay leaf
Drain lentils with cold water, then add all ingreidents in a pot, cook until lentils have absorbed the water- around 15 minutes. Next cover with a lid, take out from the stove and set aside for another 15 minutes.
ingredients for vinaigrette:
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon pepper
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon date syrup
- 80 ml olive oil
- juice of 1/2 lemon
Combine all ingredients in a bowl, set aside.
remaining ingredients:
- 400 g already cooked frozen and thawed edamame beans
- 1 small red onion
- handful of almond flakes, roasted
Finealy dice the onion. In a bowl combine cooled lentils, vinaigrette, edamame, onion, parsley and almond. Stir everything to incorporated and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )