Tomato and eggplant galette with creamy feta cheese filling, for English scroll down
Wyśniłam sobie to galette, a raczej wymarzyłam. Bardzo miałam ochotę na coś z piecoznymi poidorami, szczególnie teraz, kiedy ponidory są tak wspaniałe i soczyste. Dodatek bakłażana tez nie jest przypadkowy, bo również jest na niego sezon. Nadzienie z fety przyszło mi na myśl, bo szukałam jakiegoś słonego dodatku. Tak powstało to połączenie smaków i muszę przyznać, że jestem nim zachwycona. Zamieniłam również połowę maki przennej na pełnoziarnistą, żeby dodać trochę bardziej orzechowego smaku. Całość wyszła fantastycznie, kwintesencja końcówki sierpnia na talerzu :)
Galette z bakłażanem, pomidorami i kremowym nadzieniem z sera feta
1 galette, ok 30 cm
składniki na ciasto:
- 150 g mąki pszennej
- 150 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 200 g zimnego masła pokrojonwego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Mąki wymieszać z solą, dodać zimne masło i i całość rozkruszyć na kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto, uformować syk, zawinąć w folię i wstawić do lodówki na 1 godzinę.
składniki na nadzienie:
- 1 bakłażan
- 2 duże pomidory
- 150 g sera feta
- 200 g jogurtu greckiego
- 1 ząbek czosnku
- 1 jajko
- sól, pieprz
-1 łyżka soku z cytryny
- sól w płatkach i susozne oregano
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Czosnek pokroić drobno. W miscę rozkruszyć ser feta, dodać jogurt, sok z cytryny, czosnek, jajko oraz przyprawić solą i pieprzem. Widelcem wymieszać całość, rozgniatając przy okazji większe kawałki sera.
Bakłażana i pomidora pokroić w 1 cm plastry. Bakłażana przypawić solą i pieprzem. Na rozgrzanej patelni grillować bakłażana z dwóch storn aż nabierze kolorów. Odstawić do ostudzenia.
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na spory placek o 4 mm grubości- ciasto najlepiej rozwałkować już na papierze do pieczenia, będzie o wiele prościej przneieść go na blachę. Nadzienie rozsmarować na placku, zostawiając sporo wolnego brzegu, następnie ułożyć pomidora oraz bakłażana na nadzieniu. Całość posypać solą w płatkach i oregano. Boki ciasta składać do środka, zamykając galette od zewnątrz. Ciasto przneieśc na blachę do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekernika, piec ok 45-50 minut do zrumienienia.
Ciasto wyjąć z piekarnika i od razu podawać.
Smacznego!
Galette with aubergine, tomatoes and creamy fetta cheese filling
about 30 cm diameter
ingredients for crust:
- 150 g all purpose flour
- 150 g whole wheat flour
- 300 g cold butter, cubed
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt
In a bowl combine flours and salt, add butter and crush with fingers until crumbles. Add egg and quickly form a ball. Cover the dough in a cling film and flatten to a disc shape, put to the fridge for 1 hour.
ingredients for filling:
- 1 eggplant
- 2 big tomatoes
- 150 g feta cheese
- 200 g Greek yoghurt
- 1 garlic clove
- 1 egg
- salt, pepper to taste
- 1 tablespoon juice of lemon
- sea flakes and oregano to taste
Preheat oven to 180 C.
Finely dice garlic. In a bowl crumble feta cheese, add yoghurt, egg, garlic, lemon juice and season with salt and pepper. Stir with fork, mashing the bigger pieces of feta, set aside.
Slice tomatoes and eggplant. Season eggplant with salt and pepper then grill on a hot fryingpan on both sides until golden. Set aside to cool.
Take out the crust from the fridge and roll out into a 4 mm circle- it is better to roll the crust already on the parchmnet paper, it will be easier to transfer the galette on a baking sheet. Spread the filling on the crust, leaving quite a lot of space on the sides. Next add tomatoes and eggplant on top of the filling and season everything with sea flakes and oregano. Fold the sides of the crust towards the center of the cake, closing the galette.
Transfer the cake on the baking sheet and put into the preheated oven, bake approx. 45-50 minutes until golden brown.
Take the gallete out of the oven and serve.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )