poniedziałek, 15 sierpnia 2016

Sałatka z fasolki szparagowej i cukinii z pulpecikami po azjatycku i chipsami z buraka

Sałatka z fasoli szparagowej i cukinii z pulpecikami po azjatycku i chipsami z buraka

Green beans an zucchini salad with asian style meatballs an beetroot chips, for English scroll down

Tę sałatkę zrobiłam z tego, co było w lodówce. Przyjechałam wtedy z Gdyni i nie miałam ochoty iść do sklepu tylko wstałam rano i zajrzałam do lodówki, będąc przekonaną, że coś tam znajdę. Poprzedniego dnia dostałam od mojej przyjaciółki zieloną fasolkę, w lodówce leżało mięso mielone i cukinia, a w szafce buraki. Szybko połączyłam ze sobą wszystkie te składniki i wyszła naprawdę smaczna i pożywna sałatka, a pulpeciki... no cóż, uwielbiam tak przyprawiać mięso, więc ja i moja mama rozpływałyśmy się nad nimi:)

Sałatka z fasolki szparagowej i cukinii z pulpecikami po azjatycku i chipsami z buraka
3-4 porcje

składniki na mięso:
- 500 g mięsa mielonego wołowo-wieprzowego
- 1 cebula
- 2 łyżki bułki tartej
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1 łyżeczka cukru trzcinowego
- 1 ząbek czosnku
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej 
- 2 cm kawałek imbiru
- sól, pieprz do smaku

Cebulę, czosnek i imbir pokroić drobno. W misce połączyć wszystkie składniki i dobrze wymieszać, wilgotnymi dłońmi lepić małe pulpeciki, odstawić.

składniki na chipsy z buraka:
- 2 duże buraki
- 1 łyżka oliwy 
- sól, pieprz

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Buraki pokroić w cienkie paski, wymieszać z oliwą i przyprawić solą oraz pieprzem. Plasterki rozłożyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20- 30 minut aż się wysuszą. Należy je od czasu do czasu mieszać.

składniki na sałatkę:
- 400 g zielonej fasolki (już przyciętej)
- 250 g cukinii
- 1-2 łyżki oliwy, sól pieprz

- 3 łyżki oliwy
- 1 łyżka octu winnego 
- sól, pieprz

Fasolkę ugotować w gotującej i osolonej wodzie al dente, odcedzić i odstawić.
Cukinie pokroić na 1 cm plastry i na pół, wymieszać z oliwą, przyprawić solą i pieprzem, Cukinię grillować na patelni z jeden strony do zrumienienia.
W międzyczasie rozgrzać 1 łyżkę oliwy na patelni i smażyć pulpeciki na rumiany kolor.
W miseczce wymieszać 3 łyżki oliwy, ocet winny i przyprawić solą i pieprzem. Dressing dodać do fasoli i wymieszać. Na fasolkę ułożyć cukinię, mięso a na samym końcu udekorować chipsami z buraka. Podawać od razu.
Smacznego!

Green beans and zuccini salad with asian style meatballs and beetroot chips
4 portions

ingredients for meat:
- 500 g beef and pork miced meat
- 1 onion
- 2 tablespoons breadcrumbs
- 1 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon sesame
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1 teaspoon light brown sugar
- 1 garlic clove
- 1/4 teaspoon smoked hot paprika
- 2 cm piece of fresh ginger
- salt, pepper to taste

Cut garlic, onion and ginger into smal cubes. Add all ingredients into the bowl and mix well. Form small balls with wet fingers and set aside.

ingredients for beetroot chips:
- 2 big beetroots
- 1 tablespoon olive oil
- salt, pepper

Preheat oven to 200 C.
Cut beetroots into very thin slices, pour olive oil and stir to combine. Season with salt and pepper. Take beetroots into a baking sheet lined with parchment paper an take into the preheated oven, bake approx. 20-30 minutes until golden and dry. Stir ocassionally while baking.

ingredients for salad:
- 400 g green beans (already trimmed)
- 250 g zucchini
- 1-2 tablespoons olive oil
- salt, pepper to taste

- 3 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon white vine winegar
- salt, pepper

Cook beans into the boiling and salted water until al dente, drain and set aside.
Cut zucchini in 1 cm thick slices then cut in half, pour olive oil and stir to combine. Next season with salt and pepper and grill on one side until golden brown, set aside.
Meanwhile add 1 tablespoon olive oil into the frying pan and fry meatballs until golden brown on each sides.
In another small bowl combine 3 tablespoons olive oil and vinegar, season with salt and pepper. Pour into the beans an stir well. Add zucchini and meatballs and sprinkle with beetroot chips, serve immediately.
Enjoy!




4 komentarze:

  1. Jak ta sałatka pięknie wygląda! <3

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetnie to wygląda :)Zapraszam do siebie :) https://jaglusia.wordpress.com/

    OdpowiedzUsuń
  3. woow ! super sałatka, która wymaga trochę zachodu. Efekt musi być w smaku pyszny. Szczególnie zaintrygowały mnie te chipsy z buraka!

    OdpowiedzUsuń
  4. Piękne zdjęcia i wspaniałe danie, chętnie bym zjadła

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...