poniedziałek, 19 września 2016

Zapiekane kokosowe risotto z morelami i imbirem

Zapiekane kokosowe risotto z morelami i imbirem

Baked coconut and ginger risotto with apricots, for English scroll down


Gdzieś w zakamarkach moich blogowych folderów, zapodział się ten przepis. Zdecydowanie jesienny, jednak jeszcze z letnimi owocami. Taki przejściowy. Uwielbiam risotto, a chyba jeszcze bardziej uwielbiam zapiekane risotto. To jak gęsty ryż na mleku z sosem czekoladowym, który zawsze będzie kojarzył mi się z dzieciństwem. To danie jest dla mnie zdecydowanie jednym z comfort food. Nie mam z tym problemu, żeby zjeść taki słodki ryż na obiad. Wiem, ze niektórzy mieliby wrażenie, że jedzą deser i owszem, można to potraktować, jako deser, ale dla mnie to również obiad. Aromat imbiru czuć niesamowicie, ryż jest nim wręcz przesiąknięty a słodkie morele rozpływają się w ustach po upieczeniu. Danie godne tych, które robi się w pochmurne dni, żeby nadać sobie odrobinę więcej otuchy, czyli idealne na teraz;)

Zapiekane kokosowe risotto z morelami i imbirem
2 porcje

składniki:
- 100 g ryżu arborio
- 250 ml mleka, można zastąpić mlekiem kokosowym
- 250 ml mleka kokosowego
- 3 łyżki wiórków kokosowych
- 3-4 łyżki miodu
- 2 cm kawałek świeżego imbiru
- 200 g moreli
- 1 łyżka oleju kokosowego

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Na patelni rozgrzać olej kokosowy i wrzucić ryż, podsmażyć chwilę. Następni dodać pokrojony na cienkie plasterki imbir i podsmażyć jeszcze odrobinę. Do naczynia żaroodpornego wrzucić ryż, dodać mleko oraz pokrojone na plasterki morele i wiórki kokosowe. Wszystko wymieszać i wstawić do piekarnika. Piec ok 50 minut aż ryż będzie miękki. Risotto podczas pieczenia od czasu do czasu należy wymieszać. Po upieczeniu wyjąć z piekarnika i podawać.
Smacznego!

Baked coconut and ginger risotto with apricots
2 portions

ingredients:
- 100 g arborio rice
- 250 ml milk, you can ude coconut milk
- 250 ml coconut milk
- 3 tablespoon sweetened shredded coconut
- 3-4 tablespoons honey
- 2 cm piece of fresh ginger
- 200 g apricots
- 1 tablespoon coconut oil

Preheat oven to 180 C.
Slice ginger and cut apricots into eights. Heat a frying pn with coconut oil over medium heat. Add rice and fry for a minute, add sliced ginger nd fry another minute, until rice has chagned a colour to gold. 
In a casserole dish combine rice, milks, honey, apricots and shredded coconut. Take into the preheated oven and bake approx. 50 minutes until the rice has been tender. Stir rice occasionally while baking.
Remove rice from the oven and serve.
Enjoy!





9 komentarzy:

  1. Trochę lata, trochę jesieni. Chyba nigdy nie próbowałam połączenia moreli z imbirem! :-)

    OdpowiedzUsuń
  2. Świetna zapiekanka :) Jak z kokosem to już ją uwielbiam! :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Bardzo ciekawe połączenie smaków i zapachów. Myślę, że taka mieszanka by mi zasmakowała :)

    OdpowiedzUsuń
  4. To jest coś dla mnie, bo kocham ryż na wszelkie sposoby! I też nie mam problemu ze słodkim obiadem - bardzo często robię sobie taką przyjemność w piątki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ale apetyczne! W sam raz dla mnie takie smaki :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy jeszcze zapiekanego risotto nie jadłam, będę musiała spróbować :)
    C. słodkich obiadów nie jada. Znaczy zje, jak mu podetknę pod nos, ale nie jest specjalnie nimi zachwycony. Dlatego takie cuda jadamy na podwieczorek :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Och <3 Z takim risotto mogę się zawinąć pod kocyk i schować przed całym światem :D

    OdpowiedzUsuń
  8. Oż! Mega dobre musi być :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...