sobota, 25 lutego 2017

Babka bananowa z budyniem

Babka bananowa z budyniem

Banana cake with custard filling, for English scroll down


Ciasto bananowe zna chyba każdy i większość uwielbia. Pamiętam, kiedy nie lubiłam bananów (jak to możliwe), ciasto bananowe było jedyną rzeczą, jaką mogłam z nimi zjeść. Dzisiaj, kiedy uwielbiam banany, taka babka jest dla mnie wielką przyjemnością- i jej robienie i jedzenie;) Postanowiłam trochę zmienić klasyczne podejście do ciasta bananowego i zamienić go w babkę z cudownym budyniowym nadzieniem. Do tego polewa z gorzkiej czekolady i wszystko wspaniale ze sobą współgra. Koniecznie do zrobienia!

Babka bananowa z budyniem
forma 24 cm z kominem

składniki:
- 3 banany
- 160 g mąki pszennej
- 160 g mąki jęczmiennej
- 2 jajka
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g cukru trzcinowego
- 100 ml oleju rzepakowego
- 60 ml maślanki lub mleka z 1/2 łyżeczki octu winnego
- 1 budyń waniliowy bez cukru (40 g)
- 350 ml mleka
- 70 g gorzkiej czekolady
- 40 g masła

Piekarnik nastawić na 170 stopni- grzanie góra-dół.
Do miski przesiać mąki, proszek do pieczenia i sodę, odstawić. W drugiej misce połączyć jajka, cukier, maślankę i olej- dobrze wymieszać.Banany rozgnieść na pulpę i dodać do płynnych składników, ponownie wymieszać ale tylko do połączenia.
Formę do babki natłuścić i wysypać bułką tartą.
Budyń ugotować zgodnie ze wskazówkami na opakowaniu w 350 ml wody.
Do formy przełożyć połowę ciasta, następnie ułożyć budyń i przykryć pozostałym ciastem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50-60 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostudzenia.
Czekoladę roztopić z masłem w kąpieli wodnej, polać ciasto i ostudzić. 
Smacznego!

Banana caske with wanilla custard filling
24 cm bundt cake form 

ingredients:
- 3 bananas
- 160 g all purpose flour
- 90 g barley flour
- 2 eggs
- 1 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- 100 ml canola oil
- 150 g light brown sugar
- 60 ml buttermilk or milk with 1/2 teaspoon vine vinegar
- 1 vanilla custard powder (40 g)
- 350 ml milk
- 70 g dark chocolate
- 40 g butter

Preheat oven to 170 C.
Sift flour, baking powder and baking soda into a bowl, set aside. In another bowl combine sugar, eggs, buttermilk or milk and oil- mix well. Mash bananas into a pulp and add into the wet ingredients, stir just to combined.
Butter and sprinkle bundt form with breadcrumbs.
Cook custard with 350 ml milk following to instructions on the package.
Add half of cake batter into the form, then spread custard and cover with remaining cake butter. Take into the preheated oven and bake approx. 50-60 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean. Remove from the oven and cool.
Melt chcolate and butter in a water bath, then glaze the cake.
Enjoy!






7 komentarzy:

  1. Mąka jęczmienna? babka wygląda bardzo smacznie,ten budyniek w środku...mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo! Zdjęcia piękne i kuszące nadzienie :-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Wszystkie ciasta z budyniem w środku jadłabym bez zastanowienia :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Pyszne ciacho mi wyszło :) Zdrowe i przełamujące te nudne w keksowych foremkach ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że smakowało!!;)

      Usuń
  5. Ja taką chcę! Genialny pomysł z tym budyniowym nadzieniem :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...