czwartek, 16 lutego 2017

Pieczony pstrąg z karmelizowanymi burakami

Pieczony pstrąg z karmelizowanymi burakami


Baked trout with caramelised beetroots, for English scroll down


Odkąd odkryłam karmelizowane buraki z rozmarynem, nie mogę przestać o nich myśleć. To połączenie jest tak dobre, że trudno się mu oprzeć! Dodatkowo wspaniale smakują w towarzystwie ryby. 
Muszę zaprzeć się w sobie, żeby jeść więcej ryb, bo wstyd się przyznać, ale jem ich naprawdę mało... Teraz, kiedy mieszkam w Norwegii powinnam wcinać łososia codziennie, ale... sama nie wiem. W ogóle go nie kupuję. Być może zważam na fakt, że jest bardzo drogi, ale raz w tygodniu powinnam go zjeść. Postaram zmienić moje nawyki kupowania tylko mięsa i przerzucę się na ryby!:)

Pieczony pstrąg z karmelizowanymi burakami
2 porcje

składniki:
- 300 g filetu z pstrąga tęczowego
- 1 zielona papryczka pepperoni
- 1 ząbek czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 3 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 3 średnie buraki
- 1 duża łyżka miodu
- gałązka rozmarynu
- 1 łyżka masła
- 200 g pęczaku
- 1 marchewka
- 750 ml wody
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej
- sól, pieprz

Rybę pokroić na mniejsze kawałki. Czosnek, imbir oraz papryczkę pokroić w drobno. Do miski dodać rybę, czosnek, imbir, papryczkę 2 łyżki oliwy, sok z cytryny i doprawić solą i pierzem. Wszystko wymieszać i wstawić do lodówki na 30 minut. 
Piekarnik nastawić na 200 C. grzanie góra-dół.
Marchewkę pokroić w kostkę. Wodę zagotować z papryką wędzoną, łyżką oliwy i szczyptą soli. Dodać przepłukany zimną wodą pęczak i marchewkę, Gotować ok 20 minut aż marchewka i pęczak będą al dente. 
W międzyczasie buraki pokroić w cienie plastry, następnie w słupki. Na patelni roztopić masło dodać burak i rozmaryn, smażyć aż buraki zmiękną- ok 5-7 minut. Dodać miód, sól, pieprz i smażyć aż do skarmelizowania. 
Pstrąga ułożyć na blaszce do pieczenia, włożyć do nagrzanego piekarnika i smażyć 15-17 minut. 
Na talerzu ułożyć pęczak, karmelizowane buraki, a na górę ułożyć rybę. 
Smacznego!

Baked trout with caramelised beetroots
2 portions

ingredients:
- 300 g rainbow trout fillets
- 1 green pepperoni pepper
- 1 garlic clove
- 2 cm piece of fresh ginger
- 3 tablespoons olive oil
- 1 tablespoon lemon juice
- 3 medium beetroots
- 1 tablespoon honey
- 1 rosemary stalk
- 1 tablespoon butter
- 200 g pearl barley
- 1 carrot
- 750 ml water
- 1/4 teaspoon hot smoked paprika
- salt, pepper

Cut fish into smaller pieces. Cut ginger, pepper and garlic into small cubes. Add fish, ginger, pepper, garlic, 2 tablespoons olive oil and lemon juice into a bowl. Season with salt and pepper and combine everything. Next set aside into the fridge for 30 minutes.
Preheat oven to 200 C.
Cut carrot into small cubes. Bring water to a boil with paprika, pinch of salt and 1 tablespoon olive oil. Add carrot and strained with cold water barley and cook approx. 20 minutes until al dente. 
Meanwhile cut beetroots into thin slices then into stripes. Heat a frying pan with butter over medium heat. Add beetroots and rosemary and fry until tender- about 5-7 minutes. Add honey and fry until caramelised. 
Put trout into a baking sheet lined with parchmnet paper and take into the preheated oven. Bake 15-17 minutes.
Add barley on the plates, next take beetrotts and top with fish.
Enjoy!







2 komentarze:

  1. W Norwegii chyba wszystko jest drogie, ale żal byłoby nie korzystać z ichniego łososia

    OdpowiedzUsuń
  2. I do tego moja ulubiona kasza :) W kuchni używamy wodę z filtra redox fitaqua - ta woda pomaga nam podnieść odporność organizmu bo jej skład zwalcza działanie wolnych rodników.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...