środa, 22 lutego 2017

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Duszona wołowina w sosie kokosowym

Duszona wołowina w sosie kokosowym

Braised beef  with zucchini in coconut sauce, for English scroll down


To chyba najlepsza duszona wołowina, jaką kiedykolwiek jadłam. Jest bardzo delikatna, rozpływająca się w ustach i bardzo aromayczna. Bogactwo przypraw sprawia, że danie jest mocno orientalne i napakowane smakiem. Bałam się, że na emigracji nie będę mogła gotować, jak w domu, ale wszystko zaczyna powoli się układać, nawet w kuchni:) Oczywiście brakuje mi moich przyborów, któe mam w Polsce, ale mam nadzieję, że za chwilę i one będą ze mną w Norwegii:)

Wołowina w sosie kokosowo-pomidorowym z cukinią
4-6 porcji

składniki:
- 1 kg karkówki wołowej (już obranej z kości i błon)
- 2 puszki mleka kokosowego
- 1 puszka pomidorów
- 1 duża cebula
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 duża papryczka chili
- 1 łyżeczka curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łżeczki kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki papryki ostrej
- 1/3 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1 duża cukinia
- 1 limonka

Mięso pokroić w kostkę. W żaroodpornym naczyniu rozgrzać 2-3 łyżki oleju i smażyć mięso z każdej strony do zrumienienia przez parę minut. Przełożyć do miski.
Cebulę, czosnek, imbir i chili (bez pestek) pokroić w kostkę. W tym samym naczyniu rozgrzać dodatkową łyżkę oleju i wrzucić cebulę, smażyć do zeszklenia, następnie dodać czosnek, imbir i chili i smażyć jeszcze 30 sekund. Dodać przyprawy i smażyć jeszcze chwilę. Dorzucić mięso i wszystko dobrze wymieszać.  Wlać mleko kokosowe i pomidory oraz odrobinę wody, jeśli mięso nie jest całkowicie przykryte płynem. Doprowadzić do wrzenia. Następnie zmniejszyć ogień i gotować ok 2 godziny pod częściowym przykryciem aż mięso stanie się delikatne.
Cukinie pokroić w kostkę. Na patelni rozgrzać odrobinę oleju i dodać cukinię, smażyć aż zmięknie, ale nadal będzie jędrna. Dodać do mięsa i gotować jeszcze 5 minut.
Wołowinę podawać z limonką i imbirowym ryżem (Ryż gotować razem z kilkoma plasterkami imbiru i solą).
Smacznego!

Braised beef with zucchini in coconut sauce
4-6 portions

ingredients:
- 1 kg beef shoulder (boneless and skinless)
- 2 cans coconut milk
- 1 can crushed tomatoes
- 1 big onion
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece of fresh ginger
- 1 chili pepper
- 1 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon hot paprika
- 1/3 teaspoon nutmeg
- 1 zucchini
- 1 lime


Cut meat into cubes. Heat 2-3 tablespoons oil in a cast iron pot over medium heat. Add meat and cook on each side until golden- aboot 1-2 minutes each side. Set aside to a plate.
Cut onion, garlic, ginger and chili (without seeds) into cubes. In the same pot heat another 1-2 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Add ginger, chili and garlic and fry for 30 sec. more. Add all spieces and fry for couple of seconds. Add meat and stir well. Pour coconut milk, tomatoes and water if meat is not covered. Bring to a boil then reduce heat and cook partially covered over about 2 hours until the meat has been tender.
Cut zucchini into cubes. Heat 1 tablespoon olive oil in a frying pan and add zucchini. Seaspon with salt and pepper and fry until tender but still crispy. Add zucchini into stew and cook another 5 minutes. Serve beef with lime and ginger rice (cook rice with couple of ginger slices and pinch of salt).
Enjoy!





3 komentarze:

  1. Zrobiłam, wyszła przepyszna, banalnie prosta w wykonaniu, naprawdę polecam :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo dziękuję!! Cieszę się, że smakowało;)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...