wtorek, 28 marca 2017

Muffiny bananowo-czekoladowe z mąką kokosową

Muffiny bananowo-czekoladowe z mąką kokosową

Chocolate and banana muffins with coconut flour, for English scroll down


To, co najbardziej uwielbiam w tych muffinach to ich struktura. Są cudownie wilgotne w środku, sprawiając wrażenie, jakby jadło się takie lekkie brownie. Uwielbiam tego typu wypieki, więc z chęcią sięgam po ten przepis. Ten niebiański środek zawdzięczają mącę kokosowej, która sprawia, że wypieki są bardziej wilgotne. Koniecznie sięgnijcie po ten przepis, kiedy będziecie mieć chwilę wolnego;)

Muffiny czekoladowo-bananowe z mąką kokosową
ok 14 sztuk

składniki:
- 65 g mąki pszennej luksusowej
- 65 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 40 g mąki kokosowej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 3 spore banany
- 90 g oleju rzepakowego
- 70 ml mleka
- 100 g gorzkiej czekoaldy
- 170 g cukru trzcinowego
- 1 jajko
- 2 łyżki kakao

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Suche składniki przesiać i połączyć w misce. W osobnej misce rozgnieść dwa banany widelcem, następnie dodać cukier, jajko, olej i mleko- wymieszać do całkowitego połączenia. Do suchych składników dodać mokre i wymiesza tylko do połączenia. Czekoladę pokroić w małą kostkę i dodać do ciasta, mieszać bardzo krótko.
Formę do muffinek wyłożyć papilotami. Ciasto przelać do 2/3 wysokości papilotek. Pozostałego banana pokroić w plasterki i wcisnąć każdego z nich na wierzch muffin.
Muffiny włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut do suchego patyczka. Po wyjęciu z piekarnika odstawić do ostudzenia.
Smacznego!

Chocolate and banana muffins with coconut flour
about 14 muffins

ingredients:
- 65 g all purpose flour
- 65 g wholewheat flour
- 40 g coconut flour
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoons baking soda
- 3 big bananas
- 90 g canola oil
- 70 ml milk
- 100 g dark chocolate
- 170 g light brown sugar
- 1 egg

Preheat oven to 180 C.
In a bowl sift and combine dry ingredients. In another bowl mash 2 bananas and add sugar, milk, oil and egg. Mix to well combined. Add wet ingredients into the wet and stirl just to combined. Chop chocolate int smal chunkes. Add into the batter and stir just until incorporated. 
Fill muffin tin with muffin cups, Add batter into the cups until 2/3 high. Slice remaining banana and add one slice into each muffin. Take into the preheated oven and bake approx 25 minutes. Remove from the oven and set aside to cool.
Enjoy! 





6 komentarzy:

  1. Wyglądają niesamowicie! :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Uciekam stąd! Te muffiny mogłyby skutecznie złamać moją silną wolę ;-).

    OdpowiedzUsuń
  3. Najpyszniejsze czekoladowe babeczki :) Szybko się je robi i ten smak...mniam

    OdpowiedzUsuń
  4. Pysznie wyglądają :) Idealne do herbatki, którą u nas zaparzamy na naszej ulubionej, prozdrowotnej wodzie z filtra fitaqua :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Ależ one urocze z tymi plasterkami banana :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...