środa, 7 czerwca 2017

Jednogarnkowy makaron curry z warzywami

Jednogarnkowy makaron curry z warzywami

One pot spaghetti with wegetables, for English scroll down


To danie powinno nazywać się ekonomicznym.  Wychodzi go cały gar i można nakarmić nim naprawdę 4 do 6 głodomorów. Poza tym jest dziecinnie prosty w zrobieniu i nie zabiera dużo czasu. Jedyną rzeczą, która trwa najdłużej jest krojenie warzyw;) Reszta idzie bardzo zgrabnie i przyjemnie. Najbardziej podoba mi się to, że wszytko robi się w jednym garnku, co oszczędza mycia;)
Koniecznie do sprawdzenia!

Jednogarnkowy makaron curry z warzywami
4-6 porcji

składniki:
- 400 g spaghetti (bezglutenowy, jeśli trzeba)
- 1 cukinia
- 1 czerwona papryka
- 500 g zielonych szparagów
- 2 marchewki
- 750 ml bulionu
- 500 ml mleka
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1.5 łyżeczki pasty curry
- sól, pieprz do smaku

Bulion zagotować, połączyć z mlekiem, odstawić. Cebulę, czosnek, marchewki i cukinię pokroić w kostkę, szparagi na mniejsze kawałki, a paprykę w paski.
W dużym garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać marchew i smażyć minutę. Dodać cukinię, szparagi i paprykę i smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion, pomidory w puszce, dodać pastę curry i przyprawić solą oraz pierzem (dosyć obficie) Dorzucić makaron i gotować aż wchłonie wodę i sos stanie się bardziej kremowy- dłużej niż zwykle, około 15-17 minut.
Podawać z parmezanem.
Smacznego!

One pot spaghetti with wegetables
4-6 portions

ingredients;
- 400 g spaghetti
- 1 zucchini
- 1 red bell pepper
- 500 g asparagus
- 2 carrots
- 750 ml broth
- 500 ml milk
- 1 can crushed tomatoes
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 15 teaspoon red curry paste
- salt, pepper to taste

Bring broth to a boil, add milk and combine, set aside.
Cut onion, garlic, zucchini and carrot into cubes, asparagus into smaller pieces and bell pepper into sticks.
Heat 2 tablespoon olive oil in a big pot over medium heat. Add onion and fry until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds. Add carrot and fry another minute. Add zucchini, asparagus and bell pepper, fry for a while. Pour hot broth with milk,canned tomatoes, add paste and spaghetti. Stir everything and cook until pasta has absorbed the water and the sauce will be more cremy- about 15-17 minutes.
Serve with parmesan.
Enjoy!





2 komentarze:

  1. uwielbiam curry :) Choć najbardziej lubię najprostsze przepisy, to ten wygląda bardzo apetycznie :)

    http://www.cleangoodfood.pl/

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...