piątek, 13 października 2017

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Curry z mango i kurczakiem

Curry z mango i kurczakiem

Mango chicken curry, for English scroll down


Wiecie, że kocham curry. To kolejny pomysł, jak zrobić je w jeszcze innej wersji niż dotychczas.
Uwielbiam mango, ale tak na serio. Mogłabym je jeść codziennie, choć chyba wolę od czasu do czasu, żeby nacieszyć i nie znudzić się jego smakiem. Mango świetnie sprawdza się również w daniach słonych i to curry jest tego idealnym przykładem. W połączeniu z aromatycznymi przyprawami i kurczakiem mango zyskuje nowy smak, koniecznie sprawdźcie, jeśli tak samo jak ja jesteście maniakami curry;)

Curry z mango i kurczakiem
4 porcje

składniki:
- 450 g piersi z kurczaka (obranej ze wszystkiego)
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 czerwona papryka
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 400 g mleka kokosowego
- 250 ml bulionu
- 1 papryczka chili
- sok z 1/2 limonki
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- sól, pieprz do smaku

Kurczaka, mango, paprykę, cebulę, czosnek, chili bez pestek oraz imbir pokroić w kostkę. 
Kurczaka przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na patelni tylko do zrumienienia.
Na patelni rozgrzać 2 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz cebulę i smażyć chwilkę. Dodać chili i smażyć paręnaście sekund dłużej. Następnie dodać wszystkie przyprawy i smażyć aż zaczną pachnieć. Wlać bulion oraz mleko kokosowe. Dodać paprykę, przykryć i gotować ok 10 minut. Następne odkryć garnek i gotować kolejne 10 minut. Dodać kurczakaoraz mango i gotować następne 5 minut. Dodać sok z limonki. zamieszać i przyprawić solą oraz pieprzem w razie potrzeby.
Podawać z ryżem.
Smacznego!

Mango chicken curry
4 portions

ingredients:
- 450 g boneless and skinless chicken breast
- 1 big ripe mango
- 1 red bell pepper
- 2 garlic cloves
- 1 onion
- piece of fresh ginger
- 400 ml coconut milk
- 250 ml stock
- 1 chili pepper
- juice of 1/2 lime
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/2 teaspoon cinnamon
- salt pepper to taste

Cut chicken, mango, bell pepper, onion, garlic, ginger and chili (without seeds) into cubes.
Season chicken with salt and pepper and fry just until bit gold- 2 minutes.
Heat a big frying pan or pot with 2 tablespoon oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and ginger and fry a bit. Add chili and fry several seconds more. Add all spices and fry until fragrant. Add stock, coconut milk and bell pepper, cover and cook 10 minutes. Next uncover and cook another 10 minutes. Add chicken and mango and cook another 5-7 minutes. Add lime juice, season with salt and pepper if needed and stir well. Serve with rice.
Enjoy!









4 komentarze:

  1. Obowiązkowo! Będzie na dniach robione 😁 Uwielbiam takie kombinacje 😋

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Jak najbardziej moje klimaty 😋 Wyszło przepysznie!

      Usuń
  2. Curry ostatnio u mnie średnio co drugi dzień. Mocno mnie wzięło na takie smaki, zwłaszcza, że u nas jesień dopiero drugi dzień jest złota i przyjemna :). Twoja wersja curry z mango też zdecydowanie do wypróbowania!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...