wtorek, 17 października 2017

Zupa krem marchewkowo-imbirowa z pomarańczą

Zupa krem marchewkowo-imbirowa z pomarańczą

Carrot ginger orange cream soup, for English scroll down


Rozgrzewające zupy to wizytówka jesieni. Ja postanowiłam wykorzystać zalegające u mnie w lodówce marchewki i zrobić zupę marchewkową. Trochę nieoczywistą ponieważ dodałam do niej klasykę, czyli imbir ale również orzeźwiającą pomarańczę. Całość wyszła bardzo smaczna i rozgrzewająca. Świetnym dodatkiem okazały się również migdały, które przełamywały smak i nadawały zupie przyjemnej chrupkości.
Polecam Wam tę zupę szczególnie na jesień i zimę, kiedy pogoda za oknem zmusza nas do rozgrzewania się w każdej postaci;)

Zupa krem marchewkowo-imbirowa z pomarańczą
ok 6 porcji

składniki:
- 1.5 kg marchewek
- 2 litry bulionu
- 4 ząbki czosnku
- 3-4 cm kawałek imbiru
- 1 cebula
- 1 łyżeczka tymianku
- 2 wyfiletowane pomarańcze, pokrojone w kostkę
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- skórka z jednej pomarańczy
- 2 łyżki masła, można użyć oliwy
- 2 łyżki oliwy
- migdały do dekoracji
- sól, pieprz do smaku

Piekarnik rozgrzać do 200 C- grzanie góra-dół.
Marchewkę bardzo dobrze wymyć, pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą, pieprzem oraz polać oliwą. Wstawić do piekarnika i piec ok 30-45 minut.
Cebulę, czosnek oraz imbir pokroić w kostkę. Na maśle zeszklić cebulę, dodać czosnek, imbir oraz skórkę z pomarańczy i smażyć chwilę. Dodać marchewkę i smażyć moment. Wlać bulion, przyprawić tymiankiem, papryką, solą i pieprzem. Doprowadzić do wrzenia i gotować ok 15 minut. Następnie zblendować, przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby.
Zupę podawać z migdałami i kawałkami pomarańczy oraz odrobiną słodkiej papryki.
Smacznego!

Carront ginger and orange cream soup
6 portions

ingredients:
- 1.5 kg carrot
- 2 liters stock
- 4 garlic cloves
- 3-4 cm piece of ginger
- 1 teaspoon thyme
- 1 onion
- 2 oranges, cut in cubes
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- zest of 1 orange
- 2 tablespoon butter, you can use olive oil
- 2 tablespoon olive oil
- almonds for decoration
- salt, pepper to taste

Preheat oven to 200 C.
Wash carrot and cut into smaller pieces. Season with salt and pepper an pour olive oil. Bake approx. 30-45 minutes.
Onion, garlic and ginger cut into cubes. Heat a big pot with butter over medium heat and add onion, fry until glossy. Next add garlic, ginger and orange zest and Fry for a minute. Pour stock and season with thyme, paprika salt and pepper. Bring to boil and cook 15 minutes. Next blend soup into creamy and smooth consistance. Season with salt and pepper if needed.
Serve with almonds and cubed orange.
Enjoy!




5 komentarzy:

  1. Boska!
    Połączenie dyni z pomarańczą i marchewką to strzał w dziesiątkę :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Z przyjemnością zrobię tę zupkę 😋 Mało, że tak pięknie się prezentuje to do tego idealna na zimniejszą porę.

    OdpowiedzUsuń
  3. mmm w sam raz na jesień, tylko ta u nas rozpieszcza temperaturami, poczekam do zimy z tym testowaniem :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Zabierałam się za nią już od dłuższego czasu, w końcu dziś zrobiłam 😋 Jest cudownie pyszna 😍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...