czwartek, 3 maja 2018

Mule w sosie pomidorowo-winnym

Mussels in tomato wine sauce, for English scroll down


Przez ostatni czas bardzo dużo się u mnie działo i nie miałam czasu usiąść na spokojnie i napisać posta. Najpierw niespodziewany wyjazd do Krakowa, potem szybki powrót i przyjazd znajomych z Polski. Czasami nie starcza czasu na wszystko, co chcemy zrobić, niestety:) Jednak jestem już z znowu z przepisem na najlepsze mule na świecie. Oczywiście uwielbiam też wersję najprostszą, ale zawsze warto coś pokombinować. Ten przepis zawiera trochę więcej składników, jednak nie jest ich na tyle dużo, żeby popsuły smak muli.
Były to mule, które złowił mój J., będąc gdzieś na Oslofiordzie. W Norwegii jest mnóstwo muli, które w zasadzie łatwo można znaleźć, trzeba jedynie znać ich najczęstsze kryjówki. A warto łapać mule, ponieważ, po pierwsze od razu wiemy, że pochodzą prosto z morza, a po drugie cena muli w Norwegii nie należy do najniższych, więc łatwo można zaoszczędzić.
Użyłam do tego przepisu fantastycznego zielonego wina, specjalności Portugalii. Jest podobne do białego ale bardziej owocowe i orzeźwiające, idealne do owoców morza i na upały.

Mule w sosie pomidorowo-winnym
ok 2- 4 porcji

składniki:
- 30-40 muli, obranych i zamkniętych
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- 125 ml białego lub zielonego wina
- 250 ml bulionu
- 2 pomidory
- duża garść pietruszki, posiekanej drobno
- 1 mała papryczka chili bez pstek
- sól, pieprz

Mule wsadzić do bardzo zimnej i osolonej wody na 2-3 godziny.
Cebulę, czosnek i chili pokroić w drobną kostkę. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, wyjąć pestki i pokroić w kosteczkę.
Na 2-3 łyżkach oliwy zeszklić cebulę, dodać czosnek i chili i chwilę smażyć, dodać pomidory oraz wino i doprowadzić do wrzenia, gotować ok 5 minut. Dodać bulion, sok z cytryny i przyprawić solą oraz pieprzem. Doprowadzić do wrzenia, dodać pietruszkę i osuszone mule. Gotować pod przykryciem ok 4-5 minut aż mule się otworzą.
Podawać z chlebem.
Smacznego!

Mussels in tomato wine sauce
2-4 portions

ingredients:
- 40 mussels, cleaned and closed
- onion
- 2 garlic cloves
- 1 small chili without seeds
- 125 ml white or green wine
- 250 ml stock
- 2 tomatoes
- big handful parsley, chopped
- salt, pepper
- juice of 1/2 lemon

Put mussels to the very cold and salted water for 2-3 hours.
Cut onion, garlic and chili into very small cubes. Blanch tomatoes, peel off the skin, remove seeds and cut into cubes.
Heat 2-3 tablespoons olive oil into big pot and fry onion until glossy. Add chili and garlic and fry for 30 seconds. Add tomatoes and wine and bring to boil, cook 5 minutes. Add stock, lemon juice, season with salt and pepper and bring to boil again. Add parsley and mussels, cook covered around 4-5 minutes until mussels are open. Serve with bread
Enjoy!





1 komentarz:

  1. Nigdy nie jadłam. Z chęcią bym skosztowała :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...