poniedziałek, 7 maja 2018

Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem, pieczarkami i serkiem Philadelphia

Pork tenderloin stuffed with spinach, mushrooms and Philadelphia cream cheese, for English scroll down


To jedna z moich ulubionych partii mięsa wieprzowego. Jest delikatna, ale bardzo prosta i szybka w przygotowaniu. Postanowiłam, że tym razem zamiast piec polędwiczkę w całości, zrobię jakieś pyszne nadzienie i ją nafaszeruję. Powiem szczerze, że wyszło fenomenalnie, jest to świetna propozycja, kiedy macie gości, ponieważ samą polędwiczkę można przygotować wcześniej, później należy ją jedynie wrzucić do piekarnika. 

Polędwiczka wieprzowa faszerowana szpinakiem, pieczarkami i serkiem Philadelphia
4 porcje

składniki:
- 2 duże polędwiczki wieprzowe
- 250 g świeżego szpinaku
- 500 g pieczarek
- 2 spore łyżki serka Philadelphia lub podobnego
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka suszonego oregano
- 1/2 łyżeczki suszonego tumianku
- sól, pieprz do smaku
- parę łyżek oliwy z oliwek

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki.  2 łyżki oliwy rozgrzać i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć aż będą rumiane. Dodać szpinak i chwilę smażyć aż zwiędnie. Odstawić do ostudzenia.
Piekarnika nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Polędwiczki przekroić na pół i otworzyć, jak książkę, po czym roztłuc na grubość 1 cm. Następnie przyprawić solą i pierzem oraz posmarować wnętrze serkiem i ułożyć nadzienie. Polędwiczkę zwinąć w rulon, związać sznurkiem. Oblać oliwą i przyprawić dużą ilością oregano.
Polędwiczki wsadzić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut. 
Smacznego!

Pork tenderloin stuffed with spinach, mushrooms and Philadelphia cheese
4 portions

ingredients:
- 2 big pork tenderloins
- 250 g fresh spinach
- 500 g mushroms
- 2 big tablespoons Philadelphia cheese
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 tablespoon dried oregano
- 1/2 teaspoon dried thyme
- salt, pepper to taste
- olive oil

Cut onion and garlic into small cubes, mushrooms into slices. Heat 2 tablespoons olive oil on a frying pan over medium heat. Add onion and fry until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds. Add mushrooms, season with salt, pepper and thyme, fry until golden brown. Add spinach and fry only until spinach has loosed volume. Set aside to cool.
Preheat oven to 200 C.
Cut tenderloin almost in half, open like a book and mash until 1 cm thick. Season with salt and pepper, spread Philadelphia and add filling. Roll into a roller and tie with kitchen twine. Pour the olive oil on the top, spread through whole tenderloin and season with oregano. 
Take to the preheated oven and bake 20-25 minutes.
Enjoy!







2 komentarze:

  1. Pysznie wygląda ta polędwiczka. Koniecznie muszę wypróbować ten przepis :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tyle dobrego w jednej małej poledwiczce:)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...