sobota, 29 grudnia 2018

Schab pieczony z whiskey i dżemem brzoskwiniowym

Braised pork loin with whiskey and peach jam , for English scroll down


Witajcie po Świętach! Mam nadzieję, że odpoczęliście trochę i najedliście brzuchy pysznym świątecznym jedzeniem. Przed nami Sylwester a tam również nie może zabraknąć czegoś, co pobudzi nasze kubki smakowe:) Mam dla Was świetną propozycję pieczonej szynki, która idealnie nada się do jedzenia na ciepło, jak i na zimno, chociażby w kanapeczkach. Jest aromatyczna za sprawą whiskey i ma słodki posmak za sprawą dżemu, polecam Wam koniecznie zrobienie tego dania, ponieważ zachwyci wielu, szczególnie fanów whiskey i dobrego mięsa;)

Pieczony schab z whiskey i dżemem brzoskwiniowym
6 porcji

składniki:
- 1 kg schabu bez kości
- 4 łyżki dżemu brzoskwiniowego
- 60 ml whiskey
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka miodu
- 2 łyżki cukru
- sól, pieprz

Mięso pomiętosić chwilę w rękach, następnie przyprawić solą i pieprzem. W rondelku połączyć whiskey, dżem, miód, sos sojowy oraz cukier. Wszystko zagotować, następnie gotować chwilę na małym ogniu, wystudzić. 
Marynatę przełożyć do woreczka strunowego, dodać mięso, wymieszać i odstawić na całą noc do lodówki. 
Na następny dzień mięso wyjąć z lodówki.
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Mięso przełożyć do żaroodpornej formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec godzinę, co 10 minut polewając mięso marynatą. 
Po upieczeniu resztę marynaty podgrzać, będzie służyć jako sos.
Smacznego!

Braised pork loin with whiskey and peach jam
6 portions

ingredients:
- 1 kg ham without bone
- 4 tablespoons peach jam
- 60 ml whiskey
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon honey
- 2 tablespoons sugar
- salt, pepper

Touch meat and roll in your hands, then season with salt and pepper. 
In a saucepan combine peach jam, whiskey, soy sauce, honey and sugar. Bring to boil and cook for 5 minutes on low heat. Remove from a stove and let to cool. 
Put marinade into a plastic bag, then put meat and combine. Put everything into a  fridge overnight. 
Next day remove meat from the fridge.
Preheat oven to 200 C. 
Put meat into a casserole dish and take into the preheated oven, bake 1 hour, pour the meat with marinade every 10 minutes. 
After baking, put remaining marinade into the saucepan and warm it up, it will be your sauce.
Enjoy!




1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...