niedziela, 16 grudnia 2018

Bagietka z jajkiem sadzonym, smażonymi pieczarkami i żurawinowym sosem BBQ

Fried egg and mushrooms baguette with cranberry BBQ sauce, for English scroll down


Wiem że teraz szaleją typowe przepisy na świąteczny stół, ale obiecałam, że podzielę się z Wami moimi propozycjami na wykorzystanie cudownego żurawinowego sosu BBQ, który w sumie można zaliczyć do świątecznych.
Ta bagietka sprawdzi się świetnie, jako śniadanie, obiad, kolacja... Jest uniwersalna i obiecuję Wam- mega pyszna! Ostatnio pokazałam Wam przepis mięsny z wykorzystaniem sosu, dzisiaj bezmięsny. Każdy znajdzie coś dla siebie, na pewno:)

Bagietka z jajkiem sadzonym, smażonymi pieczarkami i żurawinowym sosem BBQ
3 porcje

składniki:
- 1 długa bagietka
- 3 jajka 
- 500 g pieczarek
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- plasterki parmezanu
- 1 pomidor
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 łyżeczki tymianku
- 1 łyżka masła
- żurawinowy sos BBQ- przepis tutaj

Piekarnik nastawić na 200 C.
 Włożyć bagietkę do piekarnika i zapiekać ok 5-10 minut aż będzie chrupiąca i ciepła. Wyjąć z piekarnika i przekroić na trzy części a potem na pół.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, pieczarki w plasterki. Na patelni rozgrzać masło i zeszklić cebulę, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać pieczarki, przyprawić solą, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć aż będą rumiane. 
Pomidora pokroić w plasterki, jajka usmażyć na patelni. 
Obie strony bagietki posmarować sosem BBQ. Na spód bagietki ułożyć pomidora, podsmażone pieczarki oraz jajko sadzone. Dodać parmezan, przyprawić solą oraz pieprzem. 
Podawać natychmiast.
Smacznego!

Fried egg and mushrooms baguette with cranberry BBQ sauce
3 portions

ingredients:
- 1 long baguette
- 3 eggs
- 500 g mushrooms
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 tomato
- Parmesan stripes 
- salt, pepper to taste
- 1/2 teaspoon dried thyme
- cranberry BBQ sauce- recipe here

Preheat oven to 200 C.
Put baguette into the oven and bake 5-10 minutes until crispy and warm. Remove from the oven and cut in three parts, then each part in half.
Cut onion and garlic into small cubes, mushrooms into stripes. Fry onion until glossy with butter, then add garlic and fry for 30 seconds. Add mushrooms, season with salt, pepper and thyme. Fry until golden brown. In the other frying pan fry eggs until white is set but yolk still liquid.
Slice tomato. Spread sauce on the both sides of the baguette. Add tomato slices on the bottom, then add mushrooms and top with fried egg. Sprinkle with Parmesan and season with salt and pepper.
Serve immediately.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...