czwartek, 6 grudnia 2018

Żurawinowy sos BBQ

Cranberry BBQ sauce, for English scroll down



To jest kompletny sztos. Ten sos jest tak dobry, że mogłabym go jeść maczając w nim grzankę i tyle, nic więcej nie jest potrzebne. Oczywiście mam dla Was przepisy z wykorzystaniem tego cuda i muszę Wam powiedzieć, że będą one tak dobre, że grzechem byłoby z nich nie skorzystać. Na dzisiaj jednak sam sos, jako baza.

Żurawinowy sos BBQ
duży słoik

składniki:
- 400 ketchupu
- 80 ml sosu sojowego
- 60 ml octu winnego
- 45 ml sosu Worcestershire
- 3 łyżki miodu
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku

- 200 g świeżej żurawiny
- 80 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Żurawinę połączyć z cukrem i sokiem z cytryny, gotować na średnik ogniu aż prawie się rozpadnie- ok 5-10 minut, odstawić.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, resztę składników połączyć w misce. Na patelni zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dodać zawartość miski, zagotować i gotować ok 10 minut aż zapach octu wyparuje. Dodać sos żurawinowy i wymieszać.
Smacznego!

Cranberry BBQ sauce
1 big jar

ingredients:
- 400 g ketchup
- 80 ml soy sauce
- 60 ml white wine vinegar
- 45 ml Worcestershire sauce
- 3 tablespoons honey
- 1 onion
- 4 garlic cloves

- 200 g fresh cranberries
- 80 g sugar
- juice of 1/2 lemon

Combine cranberries, lemon juice and sugar in a saucepan, cook until almost crushed around 5-10 minutes.
Cut onion and garlic into small cubes, rest of ingredients combine in a bowl. In a frying pan fry onion until glossy, add garlic and fry for 30 seconds more. Add rest of the ingredients and bring to a boil, then cook around 10 minutes until vinegar has disappeared. Add cranberry sauce and whisk.
Enjoy!



2 komentarze:

  1. Uwielbiam BBQ, mam świeżą żurawinę więc robię 👍

    OdpowiedzUsuń
  2. Popieram zachwyt 😍 Wyszło mega. Czekam zatem z niecierpliwością na przepisy z wykorzystaniem tego sosu.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...