Cranberry BBQ chicken legs, for English scroll down
Pierwszy przepis z wykorzystaniem żurawinowego sosu BBQ! Nie mogło się obyć bez mięsa! W tym wypadku soczyste, miękkie i przepyszne nóżki z kurczaka, powiem szczerze nie mogłam przestać myśleć o tym daniu, kiedy go zjadłam i chciałam jak najszybciej mieć kolejny obiad;) Zrobienie tego obiadu nie wymaga wiele, trzeba jedynie zrobić wcześniej sos, ale tutaj też nie ma wielkiej filozofii. Polecam Wam to danie z całego serca, jest naprawdę pyszne!
Nóżki z kurczaka w żurawinowym sosie BBQ
5-6 porcji
składniki:
- 5-6 nóżek z kurczaka
- sól, pieprz
- trochę oliwy z oliwek
- żurawinowy sos BBQ- przepis tutaj
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Nóżki opłukać, osuszyć i oczyścić. Przyprawić solą oraz pieprzem i polać oliwą. Położyć do naczynia żaroodpornego i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut. Po tym czasie wyjąć i wysmarować sosem BBQ, wstawić ponownie do piekarnika i piec 10 minut. Ponownie wyjąć z piekarnika, obrócić na drugą stronę, wysmarować sosem i piec kolejne 10 minut. Ponownie wyjąć z piekarnika, obrócić i wysmarować wierzch sosem BBQ. Piec jeszcze 10 minut. Po tym czasie wyjąć z piekarnika i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Cranberry BBQ chicken legs
5-6 portions
ingredients:
- 5-6 chicken legs
- salt, pepper
- olive oil
- cranberry BBQ sauce- recipe here
Preheat oven to 180 C.
Wash, dry and clean chicken legs, next season with salt pepper and pour a bit of olive over the each leg. Put to the casserole dish and take to the preheated oven, bake 45 minutes. Remove from the oven and glaze top of the chicken with sauce, take to the oven and bake 10 minutes. Remove chicken from the oven, flip and glaze with the sauce. Take to the oven and bake another 10 minutes. Remove from the oven, flip again and glaze with the sauce. Take to the oven and bake one more time 10 minutes. Next take out from the oven and serve with favorites salad.
Enjoy!
Mniam 😍 Będzie pyszny obiadek 🙂
OdpowiedzUsuń