wtorek, 11 grudnia 2018

Babka piernikowa z polewą z serka kremowego

Gingerbread bundt cake with cream cheese frosting, for English scroll down


Ta babka zachwyciła wielu, mnie również. Jeżeli lubicie korzenne smaki i charakterystyczną, gęstą polewę z serka kremowego to koniecznie zróbcie to ciasto, nie zawiedziecie się! Jest proste w zrobieniu i będzie pięknie wyglądać na świątecznym stole. A ta polewa... za nią można dać się pokroić!

Babka piernikowa z polewą z serka kremowego
24 cm forma z kominem

składniki na ciasto:
- 325 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 2 żółtka
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 100 g cukru
- 250 g masła
- 60 ml zaparzonej kawy
- 100 ml miodu
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 150 g orzechów włoskich

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Formę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą.
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia, sodą oczyszczoną i wszystkimi przyprawami. Masło ucierać przez 5 minut, dodać cukier i utrzeć na jasną i puszystą masę. Powoli dodawać jajka i żółtka, miksując do połączenia po każdym dodaniu.
Kawę połączyć z miodem. Do masy jajecznej dodawać naprzemiennie mąkę i kawę z miodem, miksować tylko do połączenia.
Orzechy posiekać i dodać do masy, delikatnie wymieszać szpatułką. Masę przełożyć do formy i wyrównać. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 50 minut do suchego patyczka. Następnie wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić, po czym ostrożnie wyjąć z formy.

składniki na polewę:
- 70 g kremowego serka
- 1 łyżka masła
- 90 g cukru pudru
- 1 łyżka mleka

Masło utrzeć z serkiem, powoli dodawać cukier puder, miksując. Na sam koniec dodać mleko i zmiksować ponownie.
Ciasto polać polewą i ozdobić opcjonalnie pokruszonymi pierniczkami.
Smacznego!

Gingerbread bundt cake with cream cheese frosting
24 round form with hole

ingredients for cake:
- 325 g all purpose flour
- 250 g butter, room temperature
- 100 g sugar
- 100 ml honey
- 3 eggs
- 2 egg yolks
- 2 teaspoons baking powder
- 1/4 teaspoon baking soda
- 1/2 teaspoon salt
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon cardamon
- 60 ml brewed coffee
- 150 g walnuts

Preheat oven to 180 C. Butter bundt form and sprinkle with breadcrumbs.
In a bowl sift flour, baking powder, soda and all spices. In another bowl beat butter for 5 minutes, add sugar and beat until fluffy and light. Add eggs and yolks one at a time, mixing until combine before adding another one. Combine coffee with honey. Alternately add coffee with honey and flour to the batter and mix just until combined.
Chop walnuts into smaller pieces and add to the batter, stir carefully with spatula.
Put batter into the form and even, next take to the preheated oven and bake approx. 50 minutes until clean toothpick. Remove from the oven and cool completely, then remove from the form.

ingredients for cream cheese frosting:
- 70 g cream cheese
- 1 tablespoon butter, room temperature
- 90 g icing sugar
- 1 tablespoon milk

Beat butter and cream cheese. Gradually add icing sugar and mix. Add milk and mix until combined. Glaze to of the cake with frosting and decorate with gingerbread crumbs.
Enjoy!






7 komentarzy:

  1. Już sama polewa z serka mnie kupiła, a co dopiero mówiąc o babce piernikowej :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Zdjęcia jak z prawdziwej książki kucharskiej, babka wręcz doskonała!

    OdpowiedzUsuń
  3. Mrrr już czuję ten obłędny zapach. I polewa świetnie się komponuje :)

    OdpowiedzUsuń
  4. kupuję formę i robię! :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...