poniedziałek, 6 kwietnia 2020

Babka czekoladowa z masłem orzechowym

Chocolate bundt cake with peanut butter, for English scroll down


Czas na tegoroczną babkę. To, że czekolada i masło orzechowe bardzo się lubią chyba wszyscy wiedzą. Postanowiłam więc połączyć te dwie rzeczy i wyszła przepyszna, sycąca, zapychająca, mocno czekoladowa babka z orzechowym, równie sycącym akcentem. Nic dodać nic ująć:)
Ostatnio rozmawiałam z moją mamą na temat świątecznych ciast. Mama nie jest osobą, która pcha się w pieczenie, przyznaje od razu, że się do tego nie nadaje (ale gotuje wspaniale) i to zawsze ja robiłam ciasta na każdą okazję. Jednak po mojej wyprowadzce już nie było nikogo, kto przejąłby pałeczkę aż do naszej ostatniej rozmowy. Namówiłam mamę, żeby w końcu coś upiekła, że pieczenie wcale nie jest takie złe i trzeba tylko dobrze interpretować przepis. Odrobinę zmartwiłam się, kiedy mi powiedziała "wiesz, nie chcę Cię martwić, ale ciasto, które miało być super łatwe, czyli sernik na zimno z galaretką, okazało się w moim wykonaniu klapą. Kiedy otwarłam obręcz tortownicy, wszystko wypłynęło". Nie chcę jej jednak zniechęcać i postanowiłam wysłać jej przepis na babkę marmurkową. Co więcej, zadzwonię do niej podczas robienia ciasta, żeby wszystkiego dopilnować. Sama jestem ciekawa rezultatu;)

Babka czekoladowa z masłem orzechowym
forma 24 cm z kominem

składniki na ciasto:
- 310 g mąki pszennej
- 3 jajka
- 70 g kakao
- 180 ml ciepłej wody
- 250 g cukru
- 170 g miękkiego masła
- 180 g kwaśnej śmietany 18 %
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- ok 300 g masła orzechowego

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, proszkiem do pieczenia i solą. Kakao wymieszać z wodą do połączenia, następnie dodać śmietanę i ponownie wymieszać.
Masło ubić z cukrem na jasną i puszystą masę. Dodawać po jednym jajku, dobrze miksując do połączenia, przed dodaniem kolejnego.
Następnie dodawać na przemian mąkę i miksturę czekoladową, rozpoczynając i kończąc na mącę. Mieszać tylko do połączenia./
Formę do ciasta natłuścić i wysypać bułką tartą.
Do formy dodać 1/3 ciasta, następnie dodać masło orzechowe, tworząc okrąg. Pozostałe ciasto dodać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika.
Piec ok 50- 60 minut do suchego patyczka. Ciasto wyjąć z piekarnika i ostudzić, następnie przełożyć na paterę.

składniki na polewę:
- 100 g gorzkiej czekolady
- 100 g śmietanki kremówki
- jajka czekoladowe do dekoracji

Czekoladę posiekać drobno, dodać do miski. W garnuszku gotować śmietankę, kiedy zacznie wrzeć, natychmiast zdjąć z ognia i wlać do czekolady. Zostawić na 2 minuty, następnie mieszać do uzyskania jednolitej masy. Ganache odstawić do lodówki na ok 15 minut aby nieco zgęstniał. Następnie oblać ciasto polewą i udekorować jajkami.
Smacznego!

Chocolate bundt cake with peanut butter
24 cm bundt form with hole

ingredients for cake:
- 310 g wheat flour
- 3 eggs
- 70 g cocoa powder
- 180 ml warm water
- 250 g sugar
- 170 g butter at room temperature
- 180 g sour cream 18%
- 1 1/2 teaspoons baking soda
- 1/2 teaspoon baking powder
- pinch of salt
- around 300 g peanut butter

Preheat oven to 180C.
Sift flour with baking soda, baking powder and salt, set aside.
Stir water with cocoa until combined, then add sour cream and stir another time to combine.
Beat butter with sugar until light and fluffy, add one egg at a time, mixing well before using another one. Next Add alternately flour and chocolate mixture, start and finish with flour. Stir just to combined.
Butter bundt form and sprinkle with breadcrumbs. Add 1/3 butter to the form, then add peanut butter, making circle. Add remaining batter and even with a spoon.
Take to the preheated oven and bake around 50-60 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Remove cake form the oven and let cool, then transfer to a plate.

ingredients for ganache:
- 100 g heavy cream
- 100 g dark chocolate, finely chopped
- chocolate eggs for decoration

Cook heavy cream in a saucepan. When it starts to boil, remove from the stove and pour over the chocolate, leave for two minutes then stir until smooth. Take to the fridge for around 15 minutes until thickened a bit. Pour over the cake and decorate with eggs.
Enjoy!







2 komentarze:

  1. W zeszłym roku upiekłam genialną czekoladową babkę z Twojego przepisu i miałam zamiar ją powtórzyć, ale...ta też kusi ☺ ❤

    OdpowiedzUsuń
  2. I skusiłam się 🙂 Super wrażenia wizualne i smakowe.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...