poniedziałek, 11 maja 2020

Sernik mango

Mango cheesecake, for English scroll down


Uwielbiam mango, to jeden z moich ulubionych owoców. Jadam go dosyć często i pomysł zrobienia sernika z tym owocem wydał mi się strzałem w dziesiątkę. Trzeba jednak użyć bardzo dojrzałego i słodkiego mango lub wypróbować pulpę z mango. Mango, które nie będzie dostatecznie dojrzałe nie da smaku w serniku praktycznie w ogóle.
Jest to ciasto, które najlepiej smakuje po 2-3 dniach, więc śmiało można zrobić je wcześniej, aby poczekało na gości;)

Sernik mango
forma okrągła 24 cm

składniki na spód:
- 250 g ciastek digestive
- 70 g roztopionego masła

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Ciastka zblendować na piasek, dodać masło i wymieszać do całkowitego połączenia. Dno formy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylepić ciasteczkami i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut. Wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Na dno piekarnika włożyć naczynie z wodą, następnie zrobić masę serową.

składniki na masę serową:
- 1 kg zmielonego twarogu
- 400 g pulpy z mango lub zblednowanego bardzo dojrzałego i słodkiego mango
- 5 jajek
- 200 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 1 saszetka budyniu bez cukru (40 g)
- 3 łyżki mąki pszennej

Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do połączenia. Dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Dodać pulpę z mango lub zblendowane mango i zmiksować do połączenia. Dodać budyń i mąkę i zmiksować do połączenia. Masę wylać na ostudzony spod, wygładzić wierzch i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut w 180 C, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut. Piekarnik wyłączyć i uchylić drzwiczki, zostawić na 30 minut, po czym wyjąć sernik i ostudzić całkowicie. Następnie wstawić do lodówki na 12 godzin.

składniki na galaretkę:
- 300 g pulpy z mango lub zblendowanego bardzo słodkiego i dojrzałego mango
- 2 łyżki soku z cytryny
- 1 łyżka cukru
- 3 łyżeczki żelatyny

Masę z mango połączyć z sokiem z cytryny i cukrem i porządnie zagotować. Żelatynę zalać letnią wodą tylko do jej przykrycia i odstawić na 5 minut do napęcznienia. Następnie rozpuścić w garnuszku lub mikrofalówce, nie dopuszczając do jej zagotowania. Do żelatyny dodać trochę masy mango i wymieszać, następnie całość wlać do mango i mieszać. Galaretkę ostudzić i wylać na zimny sernik, zostawić na 2-3 godziny w lodówce do zestalenia.
Smacznego!

Mango cheesecake
24 cm round form

ingredient for crust:
- 250 digestive cookies
- 70 g melted butter

Preheat oven to 180 C. Line bottom of the form with parchment paper.
Blend cookies until powder, add butter and stir until combined. Add to the form and fill the bottom pressing gently. Take to the preheated oven and bake 10 minutes, then remove from the oven and let cool.
Add casserole dish with water on the bottom of the oven.

ingredients for filling:
- 1 kg ground farmer's cheese
- 400 g mango pulp or blended very sweet and ripe mango
- 5 eggs
- 200 g sugar
- 20 g vanilla sugar
- 3 tablespoons wheat flour
- 1 custard powder without sugar (40 g)

Mix cheese with sugar and vanilla sugar until combined. Add one egg at a time, mix just until combined. Add mango and mix just until combined. Add flour and custard powder and again mix just until combined. Pour filling into the form with crust, even and take to the preheated oven. Bake 15 minutes in 180 C then reduce temperature to 120 C and bake another 90 minutes. Next turn off the oven and open the doors and let cool for 30 minutes. Next take out cake from the oven and let cool completely. Take to the fridge for at least 12 hours.

ingredients for jelly:
- 300 g mango pulp or blended very ripe and sweet mango
- 2 tablespoon lemon juice
- 1 tablespoon sugar
- 3 teaspoons gelatin powder

Combine mango with lemon juice and sugar, then bring to boil and cook for a minute. Set aside. Pour water to gelatin just to cover it and let sit for 5 minutes. Next melt it in a pan or microwave but do not bring to boil! Pour a bit of mango to gelatin and stir until combined. Next add gelatin to mango pulp and stir well. Let cool and pour over the cold cheesecake. Take to the fridge for 2-3 hours until set.
Enjoy!



 


2 komentarze:

  1. Robiłam już kiedyś sernik z mango, teraz z przyjemnością przygotuję tę wersję 😍 Okazja się zbliża, przepis się przyda 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Mega ❤ Rozszedł się w mig.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...