środa, 3 czerwca 2020

Krajanka rabarbarowo-serowa z kruszonką

Rhubarb cheesecake bars with streusel, for English scroll down


To jest mój hit rabarbarowy. Uwielbiam rabarbar za jego kwaskowy smak i lubię go wykorzystywać w kuchni. Krajankę rabarbarową można już znaleźć na moim blogu, ale ta ma dodatkowy pyszny składnik: ser:)
Rabarbar, który wykorzystałam do tego przepisu pochodzi z ogródka mojego kolegi, więc kiedy przywiózł mi go, musiałam się odwdzięczyć. Wtedy zrobiłam klasyczną krajankę, ale ta powstała parę dni później, ponieważ była taka pyszna.
Koniecznie zróbcie to ciasto, kiedy mamy sezon na rabarbar, zniknie w mig!

Krajanka rabarbarowo-serowa z kruszonką
forma 23x23 cm

składniki na spód:
- 200 g mąki pszennej 
- 60 g mąki ziemniaczanej
- 1 żółtko
- 1 łyżka kwaśnej śmietany 18 %
- 70 g cukru
- 170 g zimnego masła pokrojonego w kostkę

Mąki przesiać do miski, dodać cukier i wymieszać. Dodać masło i kruszyć palcami aż powstanie kruszonka. Dodać żółtko oraz śmietanę, szybko wymieszać i uformować płaski dysk. Owinąć w folię i wstawić do zamrażarki na godzinę. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół, oraz wyłożyć formę papierem do pieczenia.
Po godzinie wyjąć ciasto z zamrażarki i zetrzeć na tarce o grubych oczkach do formy. Wylepić dno i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut aż się zezłoci. Wyjąć i ostudzić (nie bądźcie tacy niecierpliwi, jak ja i dobrze ostudźcie ciasto. Ja za szybko chciałam wszystko zrobić i po upieczeniu ciasto było lekko mokre od sera z paru stron:))

składniki na masę serową:
- 250 g kremowego serka (użyłam Philadelphia)
- 1 jajko
- 50 g cukru
- 1 łyżka mąki pszennej

Serek zmiksować z cukrem do połączenia. Dodać jajko i miksować tylko do połączenia. Dodać mąkę i wymieszać. Wyłożyć na ostudzony spód.

składniki na rabarbar:
- 500 g rabarbaru
- 4 łyżki cukru

Rabarbar pokroić na kawałki. Patelnię rozgrzać, dodać cukier i smażyć aż rabarbar puści sok. odstawić z ognia, ostudzić a następnie posypać masę serową.

składniki na kruszonkę:
- 150 g maki pszennej
- 90 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 50 g cukru

Mąkę wymieszać z cukrem, dodać masło i rozcierać w palcach do połączenia. Zbić w kulę a następnie odrywać po kawałku. Kruszonką posypać rabarbar.

Całość wstawić do piekarnika (nadal 180 C, grzanie góra-dół) i piec 40 minut. Wyjąć i całkowicie ostudzić, a najlepiej odstawić na całą noc do lodówki.
Smacznego!

Rhubarb cheesecake bars with streusel
23-23 cm form

ingredients for crust:
- 200 g wheat flour
- 60 g potato starch
- 1 egg yolk
- 1 tablespoon sour cream 18%
- 70 g sugar
- 170 g cold butter, cut in cubes

Sift flours and add sugar, stir well. Add butter and crush with fingers until get streusel. Add yolk and sour cream, stir quickly and for a disc. Wrap in plastic foil and put into the freezer for an hour.
Meanwhile preheat oven to 180 C. and line pan with baking paper.
Take out dough from the freezer and coarsely grate into the pan. Next fill the button of the pan and form crust. Take to the preheated oven and bake 10 minutes until golden. Take out from the oven and cool ( be patient and cool it well. I wanted to make shortcut and after baking, my crust was a bit wet from cheese in some parts:))

ingredients for cheesecake:
- 250 g cream cheese
- 1 egg
- 50 g sugar
- 1 tablespoon all purpose flour

Mix cream cheese and sugar until combined. dd egg and mix just until combined. Add flour and stir until combined. Pour over cooled crust.

ingredients for rhubarb:
- 500 g rhubarb
- 4 tablespoons all purpose flour

Cut rhubarb in pieces. Heat a frying pan, add rhubarb and sugar and cook until rhubarb release juice. Set aside, cool and put over the cheesecake.

ingredients for streusel:
- 150 g all purpose flour
- 90 g cold butter cut in cubes
- 50 g sugar

Mix flour with sugar, add butter and crush with fingers to get streusel. Put everything in one ball and separate smaller pieces from the ball. Cover rhubarb with streusel and put to the oven (still 180 C). Bake 40 minutes, take out from the oven and cool completely. Best to put overnight to the fridge.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...