wtorek, 3 sierpnia 2021

Naleśniki gryczane z pieczonymi brzoskwiniami

 Buckwheat crepes with baked peaches, for English scroll down


Jest coś takiego w pieczonych brzoskwiniach, że nie można się im oprzeć. W ogóle, każde upieczone owoce i warzywa wskakują na kompletnie inny poziom i bardzo często są o wiele smaczniejsze niż na surowo. Brzoskwinię takie właśnie są. Lubię je jeść na surowo, jednak po wsadzeniu ich do piekarnika nabierają tak wspaniałego smaku, że naprawdę ciężko poprzestać na jednej.
Co do naleśników gryczanych, mają lekko orzechowy smak i idealnie łączą się ze słodyczą brzoskwiń. Osobiście bardzo lubię mąkę gryczaną, ale wiem, że nie wszyscy są jej fanami. Śmiało możecie zrobić zwykłe naleśniki i zjeść je razem z brzoskwiniami, to ma być w końcu dla Was przyjemność!

Naleśniki gryczane z pieczonymi brzoskwiniami
6 naleśników

składniki na brzoskwinie:
- 6 brzoskwiń
- 12 małych kawałeczków masła
- 1 łyżka cukru

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół. Brzoskwinie przepołowić, wyjąć pestkę i do każdego zagłębienia wsadzić kawałeczek masła. Brzoskwinie przełożyć na blaszkę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i całość posypać cukrem. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20-25 minut aż będą miękkie.

składniki na creme fraiche:
- 300 g creme fraiche
- 1 łyżka miodu (ja użyłam wrzosowego)
- sok z 1 cytryny

Wszystkie składniki połączyć ze sobą i odstawić.

składniki na naleśniki:
- 150 g maki gryczanej
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- szczypta soli

Mleko, jajko i sól połączyć w misce, dodać mąkę i całość dokładnie wymieszać, odstawić na ok 15 minut. Następnie smażyć naleśniki na rozgrzanej patelni ( u mnie 24 cm). Uwaga! Naleśniki smażą się bardzo szybko, więc nie odchodźcie od kuchenki:)
Gotowe naleśniki podawać z pieczonymi brzoskwiniami i creme fraiche.
Smacznego!

Buckwheat crepes with baked peaches
6 crepes

ingredients for peaches:
- 6 peaches
- 12 small cubes of butter
- 1 tablespoon sugar

Preheat oven to 200 C.
Cut peaches in half, remove seed and put butter to each hole. Transfer peaches on a baking sheet lined with parchment paper and sprinkle with sugar. Take to the preheated oven and bake 20-25 minutes until tender. 

ingredients for creme fraiche:
- 300 g creme fraiche
- 1 tablespoon honey (I used heather honey)
- juice of 1 lemon

Combine all ingredients in a bowl, set aside.

ingredients for crepes:
- 150 g buckwheat flour
- 1 egg
- 400 ml milk
- pinch of salt

In a big bowl combine milk, egg and salt. Add flour and stir to well combined, set aside for 15 minutes. Next fry crepes on a hot pan on both sides until golden. Crepes are frying very quickly, be careful to not burn them!
Serve with baked peaches and creme fraiche.
Enjoy!






1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...