piątek, 27 października 2023

Ciasteczka dyniowe zakręcone

 Pumpkin roll cookies, for English scroll down


W tym roku zrobiłam dwa razy więcej przepisów z dynią niż w poprzednim. Nie wiem dlaczego, ale jedno jest pewne, nadal nie mam jej dosyć. Specjalnie nie mrożę dyniowego puree, żeby z utęsknieniem wyczekiwać kolejnej jesieni i sezonu na nią. W zasadzie w ogóle nie mrożę sezonowych owoców i warzyw, wychodzę z założenia, że trzeba korzystać z tego, co daje nam każda pora roku. Oczywiście najrudniejsza jest zima, bo nic na naszej półkuli nie rośnie, ale warzywa korzenne wciąż dają radę. Zresztą... moja zamrażarka jest pełna portugalso-polskich wędlin i kiełbas, więc nawet nie mam na nic innego miejsca :)

Te ciasteczka są odzwierciedleniem bułeczek cynamonowych w wersji ciasteczkowej. Są chrupiące na zewnątrz i miękkie w środku, uważam, że nie są również przesłodzone. Mają piekny kolor i zapach roznoszący się po domu w trakcie pieczenia jest wspaniały, bardzo jesienny... :)

Ciasteczka dyniowe zakręcone
ok 32 ciasteczka

składniki na wypełnienie:
- 50 g bardzo miękkiego masła
- 100 g cukru
- 1 1/2 łyżeczki przyprawy dyniowej

Wszystko dokładnie wymieszać do powstania gęstej masy, odstawić.

składniki na ciasto:
- 280 g maki pszennej
- 170 g miękkiego masła
- 80 g dyniowego puree (ja użyłam z dyni hokkaido)
- 150 g cukru
- 1 1/2 łyżeczki dyniowej przyprawy
- 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Makę połączyć z dyniową przyprawą, proszkiem do pieczenia i solą. 
Masło utrzeć z cukrem na puszystą i jasną masę, następnie dodać puree i ucerać do połączneia. Dodać suche składniki i miksować tylko do połączenia- ciasto będzie lekko klejące. Całość wstawić do lodówki na ok 15 minut do schłodzenia, po czym wyjąć i podzielić na poł. 
Na omączonym blacie rozwałkować ciasto na ok 4 mm prostokąt i równomiernie rozsmarować połowę nadzienia na wierzch. Następnie ostrożnie, rolować ciasto dłuższym bokiem, dociskając dokładnie, aby powstał spójny wałeczek. Wałek owinąć ściśle w folię plastikową i przenieść do lodówki na parę godzin. To samo zrobić z pozostałym ciastem.
Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Po paru godzinach wyjąć wałki i każdy z nich pokroić na ok 16 ciasteczek, ciasteczka układać na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia w sporych odstępach. Gotowe ciasteczka włożyć do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut aż zaczną się rumienić. Następnie wyjąć z piekarnika i ostudzić. 
Smacznego!

Pumpkin roll cookies
around 32 cookies

ingredients for filling:
- 50 g very soft butter
- 100 g sugar
- 1 1/2 teaspoon pumpkin spice

Stir all ingredients until smooth and dense batter, set aside.

ingredients for dough:
- 280 g all purpose flour
- 170 g soft butter
- 150 g sugar
- 80 g pumpkin puree (I used puree from hokkaido pumpkin)
- 1 1/2 teaspoon pumpkin spice
- 1/2 teaspoon baking powder
- pinch of salt

In a bowl combine flour, pumpkin spice, salt and baking powder, set aside.
In a bowl of a stand mixer, beat butter and sugar until pale and fluffy, add pumpkin puree and beat until combined. Add dry ingredients and beat again until combined- the dough will be a bit sticky. Put the dough with the bowl in the fridge for 15 minutes until slightly cooled. Next divide dough in two pieces and roll each piece on around 4 mm rectangle, then spread evenly half of the filling on top. Next start to roll the dough with a longer side until get a log. Wrap tightly the log with plastic foil and put in the fridge for couple of hours. Do the same with remaining dough.
Preheat oven to 180 C.
Take logs out of the fridge and cut each log in around 16 pieces. Put cookies on a baking sheet lined with parchmnet paper. Put cookies in the preheated oven and bake around 15 minutes until slightly golden. Take out from the oven and cool.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...