czwartek, 24 października 2024

Tarta z karmelizowanymi figami i serem z niebieską pleśnią

Creamy blue cheese and caramelized figs tart, for English scroll down


Uwielbiam połączenie sera z niebieską pleśnią z dżemem figowym. Pomyślałam więc, że przeniosę to połaczenie do tarty i absolutnie się nie zawiodłam. Wszystkie smaki są zbalansowane i tworzą absolutnie fantastyczną kombinację. 
Istnieje dużo opcji połączenia tego dania z winem, a ponieważ całość jest kremowa i lekko słodka, poleciłabym wino, które albo ma podobne walory smakowe, na przykład Chardonnay z umiarkowanym ciałem, które chwile leżakowało w beczkach dębowych- uzyskamy wtedy ten sam komponent smakowy w postaci kremowości, czy tostowego smaku. Możemy również sięgnąć po wino z wyraźną kwasowością, aby zbalansować słodycz i kremowość tego dania. Dobrym połączneiem mogłyby być tutaj wina musujące- szampan lub owocowe prosecco. Być może różowe wino również spełniłoby się dobrze w tym zestawieniu. Unikałabym ciężkich, czerownych win, to danie jest zbyt delikatne i kremowe dla tego typu dania. 

Tarta z karmelizowanymi figami i serem z niebieską pleśnią
średnica formy 28 cm

składniki na spód:
- 250 g mąki pszennej
- 50 g mąki żytniej pełnoziarnistej
- 1 jajko
- 200 g zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/2 łyżeczki soli

Mąki połączyć z solą i wymieszać, dodać masło i rozcierać palcami do powstania kruszonki, następnie dodać jajko i szybko zagnieść kulę z ciasta. Ciasto owinąć folią plastikową i spłaszczyć na kształt dysku. Wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 190 C- grzanie góra-dół. 
Ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na 3-4 mm placek, następnie wyłożyć nim formę do tarty i ponakłuwać widelcem. Całość przykryć folią aluminiową i do środka dodać obciązenie (surowy ryż, fasolę czy specjalne kulki obciążające do ciasta kruchego. Formę wstawić do piekarnika i piec 10 minut, następnie zdjąć obciążenie z folią i wstawić ponownie do piekarnika, piec 15 minut. Spód wyjąć z piekarnika i ostudzić. 

składniki na figi:
- 6 fig
- 20 g masła
- 40 g miodu

Figi przekroić na pół. Masło roztopić na patelni razem z miodem, dodać figi pestkami do dołu i smazyć ok 2 minuty aż całość się skarmelizuje i zgęstnieje. Następnie szybko odstawić na talerz. 

składniki na nadzienie:
- 300 g gęstej kwaśnej smietany 
- 200 g jogurtu
- 3 jajka
- 200 g kremowego sera z niebieską pleśnią o raczej delikatnym smaku
- 1/2 łyżeczki suszonego tumianku
- 1 płaska łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- kilka gałązek świeżego tymianku

Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra-dół.
Ser pokroić w kostkę. Do miski dodać jogurt, śmietanę, jajka, tymianek, sól oraz pieprz i wszystko dokładnie ze sobą wymieszać.
Na podpieczony spód wlać, nadzienie, następnie dodać pokrojony ser oraz figi. Całośc udekorować gałązkami tymianku i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 45 minut, po czym wyjąć i odstawić na 10 minut, nastepnie kroić i podawać.
Smacznego!

Creamy blue cheese and caramelized figs tart
28 cm tart form

ingredients for crust:
- 250 g wheat flour
- 50 g whole rug flour
- 200 g cold and cubed butter
- 1 egg
- 1/2 teaspoon salt

In a bow add flours and salt, stir to combined. Add butter and mix until crumbles, next add egg and quickly form a ball. Wrap the ball in a cling foil, then flatten to get a disc shape. Take the dough in a fridge for at least an hour. 
Meanwhile preheat oven to 190 C.
Take the dough from the fridge and roll out in a 3-4 mm circle, then fill the form with the dough. Next prick the bottom with a fork and cover the crust with aluminium foil. Add wiegth inside the form and put in the preheated oven, bake 10 minutes, then remove the weight and foil and bake the crust for 15 more minutes. Next take out from the oven and set aside to cool. 

ingredients for figs:
- 6 figs
- 20 g butter
- 40 g honey

Cut figs in half. In a frying pan melt butter with honey, then add figs, seeds side down and fry for 2 minutes until caramelized, then quickly transfer the figs on a plate and set aside.

ingredients for filling:
- 300 g thick sour cream
- 200 g plain Greek yogurt
- 3 eggs
- 200 g creamy blue cheese- medium aroma
- 1/2 teaspoon dried thyme
- 1 flat teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- bunch of fresh thyme salks

Preheat oven to 190 C. 
Cut cheese in cubes. In a bowl add sour cream, yogurt, eggs, salt, pepper and dried thyme, whisk everything until combined. 
Pour the filling over the pre-baked crust, then add cubed cheese and figs. Add some thyme stalks on top and put the form in the preheated oven, bake 45 minutes, then remove from the oven, set aside for 10 minutes and then serve. 
Enjoy!








Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...