wtorek, 1 października 2024

Gęsta zupa soczewicowo-pomidorowa

Tomato lentil soup, dor English scroll down




Muszę przyznać, że soczewicę jem dosyć rzadko, nie dlatego, że jej nie lubię, wręcz przeciwnie! Szczerze nie mam pojęcia, dlaczego gości u mnie niezbyt często. Jesień jest jednak taką porą roku, w której przypominam sobie o istnieniu soczewicy i chętnie wykorzystuję ją w daniach. Jesień generalnie ma swoje zasady, a jedną z nich jest robienie sycących i rozgrzewających zup. Ta zupa jest bardzo wdzięczna, wybacza wiele i jest bardzo prosta w zrobieniu. To taka jesienna wersja pomidorowej :) 

Zupa soczewicowo-pomidorowa
4-6 porcji

składniki:
- 500 g czerwonej soczewicy
- 700 ml passaty pomidorowej
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 2 marchewki
- 200 g szpinaku
- 1.5 litra bulionu
- 1 łyżeczka przyprawy curry
- 1 łyżeczka papryki słodkiej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- sól i pieprz do smaku

Soczewicę przemyć dokładnie w zimnej wodzie.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w półplasterki. 
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smazyć jeszcze chwilę. Dodać marchewkę i smażyć 2-3 minuty. Do garnka dodać curry, paprykę, tymianek, kurkumę oraz curry i smażyć paręnaście sekund, aż przyprawy zaczną intensywnie pachnieć. Następnie dodać soczewicę, bulion oraz passatę pomidorową. Wszystko wymieszać i doprowadzić do wrzenia, potem gotować ok 20 minut, aż soczewica zacznie się rozpadać i będzie miękka. Całość przyprawić solą i pieprzem, dodać szpinak, wymieszać i gotować aż szpinak zwiędnie. Zupę można podawać z chlebem.
Smacznego!

Tomato lentil soup
4-6 portions

ingredients:
- 500 g red lentils
- 700 ml tomato passata
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 2 carrots
- 200 g spinach
- 1.5 liters stock
- 1 teaspoon curry powder
- 1 teaspoon sweet paprika
- 1 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon cumin
- salt, pepper to taste

Wash and drain lentils in a cold water. 
Finely dice onion and garlic, cut carrot in half slices. 
In a big pot heat 2-3 tablespoons olive oil, add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a 30 seconds. Next add carrot and fry for 2-3 minutes. Add curry, paprika, thyme, turmeric and cumin, stir and fry for a couple of seconds until fragrant. Add lentils, passata and stock, stir everything and bring to boil, then cook for around 20 minutes, until lentils are tender. Season with salt and pepper, add spinach, then stir and cook 2-3 minutes until spinach is wilted. You can serve the soup with bread.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Zupa napewno pyszna. Będzie do ugotowania w sezonie jesienno - zimowym. I jeszcze ta łyżka....przepiękna.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...