piątek, 4 października 2024

Orientalne faszerowane cebule

Middle Eastern stuffed onions, for English scroll down



To jedno z tych dań, które może nie wygląda zbyt pięknie, ale za to smakuje oblędnie. Natknęłam się na ten przepis przypadkiem, skrollując reelsy na Instagramie. Kiedy wpisałam w google "stuffed onions", wyskoczyło mi duzo przpepisów z Bliskiego Wschodu, poczytałam więc trochę i postanowiłam zrobić swoją własną wersję, inspirowaną orientalnymi smakami. Muszę przyznać, że te cebule są przepyszne. pełne smaku i, co najlepsze, nie są trudne w zrobieniu. Wymagają chwili w kuchni, ale ich smak nasyci każdego ;)

Orientalne faszerowane cebule
4 porcje

składniki:
- 10 mniejszych cebul
- 400 g mielonego mięsa- ja użyłam wołowiny
- 120 g surowego ryżu
- 300 g wody
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki kurkurmy
- 1/4 łyżeczki kolendry 
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- garść świeżej pietruszki, posiekanej

składniki na sos:
- 400 g passaty pomidorowej
- 300 g wody
- 3/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- garść posiekanej pietruszki

W dużym garnku zagotować wodę. Cebulę obrać i przekroić wzdłóż do połowy, następnie nacisnąć oba końce cebuli, aby warstwy delikatnie się rozeszły. Do gotującej się wody dodać cebulę i gotować ok 10-15 minut, aż zmięknie, następnie ostudzić i ostrożnie obierać warstwa po wartstwie. Środki cebul posiekać drobo. 
W osobnym garnku zagotować 300 g wody ze szczyptą soli i dodać ryż, gotować do miękkości, następnie ostudzić. 
Czosnek posiekać drobno. 
W dużej misce połączyć mięso, ryż, kumin, kolendrę, sół, pieprz, kurkumę, tymianek, garść pietruszki, posiekane środki cebuli oraz czosnek. Wszystko bardzo dobrze wymieszać i nadziewać cebulę, po czym ostrożnie je zamknąć. Cebulę układać w dużym i płaskim garnku. 
Wszystkie składniki na sos dobrze wymieszać, po czym polać cebulę, przykryć talerzem, aby nie wypływały i następnie przykryć pokrywką. Całość dusić ok 40 minut na małym ogniu. 

Middle Eastern stuffed onions
4 portions

ingredients:
- 10 small onions
- 400 g minced meat- I used beef
- 120 g rice
- 300 g water
- 3 garlic cloves
- 1 teaspoon salt
- 1 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon pepper
- handful of chopped parsley

ingredients for sauce:
- 400 g tomato passata
- 300 g water
- 3/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- handful of chopped parsly

Peel onions and cut lengwise until the middle, then squeeze two sides of the onion a little to spread it. In a big pot bring water to boil, then add onions and cook for 10-15 minutes until tender, cool them a little and then peel layer after layer. Finely chop the middles of onions and garlic
In another pot bring water with pinch of salt to boil, then add rice and cook until soft, next cool it off. 
In a bowl add minced meat, cooled rice, garlic, chopped middles of onions, salt, thyme, turmeric, cumin, coriander, pepper and fresh parsley. Mix everything to combined, then stuff the onion layers and close them a bit. Put onions in a big and flat pan.
Mix all the sauce ingredients then pour over the onions, cover with a plate, so they don't float on top and cover with a lid. Cook onions for around 40 minutes until tender. 
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...