piątek, 11 października 2024

Kluski dyniowe z gruszkami i zasmażaną bułką tartą

 Pumpkin dumplings with pears and crumbles, for English scroll down


Rzadko jem na obiad coś słodkiego, ale czasami robię wyjątki i jak już to się dzieje to właśnie dla takich przepisów. Te kluski są spełnieniem moich zachcianek o ciągnących się kluskach z bułką tartą i owocem w środku. Miały powstać inne, ale w ostateczności jestem bardzo zadowolona z tego przepisu. Myślę, że fani wszelkich klusek będą naprawdę zadowoleni. Zawarłam tu mnóstwo jesieni, więc są idealne na tę porę roku, choć ja mogłabym je zjeśc o każdej porze dnia i nocy :) Zamiast gruszek możecie dodać śliwki, jabłka czy wchodzącą w sezon persymonę. 

Kluski dyniowe z gruszkami i zasmażaną bułką tartą
12-14 klusek

składniki na bułkę tartą:
- 100 g bułki tartej
- 50 g masła
- 2 łyzki cukru

Masło roztopić na patelni, bułkę połączyć z cukrem i dodać do masła. Smażyć aż bułka nabierze złotego koloru, odstawić do ostygnięcia. 

składniki:
- 250 g ricotty
- 250 g puree dyniowego- ja uzyłam z dyni hokkaido, puree było bardzo gęste
- 4 żółtka
- 90 g roztopionego masła
- 80 g cukru
- 300 g maki pszennej
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki kardamonu
- 6-7 bardzo małych gruszek (moje gruszki wyglądały jak trochę większe śliwki, miejcie to na uwadze)
- semolina do posypywania

Gruszki obrać, przekroić na pół i wyjąć gniazda nasienne, następnie połączyć z karadmonem.
Do dużej miski dodać ricottę, puree dyniowe, żółtka, masło, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier. Wszystko wymieszać do powstania i uformowania kuli- ciasto będzie raczej klejące. Następnie przykryć miskę i wstawić na godzinę do lodówki. 
Po tym czasie ciasto wyjąć z lodówki. Blat posypać semoliną. Kawałek ciasta rozpłaszczyć na blacie, następnie ułożyć kawałek gruszki i zamknąć, tworząc kluskę. Tak samo powstąpić z pozostałym ciastem. 
Duży garnek z osoloną wodą zagotować do wrzenia, dodać kluski i gotować na średnim ogniu ok 15 minut- kluski podczas gotowania urosną, więc miejscie dla nich dosyć miejsca w garnku. Następnie wyjąć na talerz i posypać kruszonką. 
Kluski można zamrozić po uformowaniu- wtedy należy je gotować nieco dłużej. 
Smacznego!

Pumpkin dumplings with pears and crumbles
12-14 dumplings

ingredients for crumbles:
- 100 g breadcrumbs
- 50 g butter
- 2 tablespoons sugar

In a frying pan melt butter. Combine breadcrumbs with sugar and add into the pan, then fry until golden. Set aside to coold.

ingredients for dumplings:
- 250 g ricotta cheese
- 250 g pumpkin puree- I used hokkaido pumpkin, the puree was very dense
- 4 egg yolks
- 90 g melted butter
- 80 g sugar
- 300 g all purpose flour
- 1/4 teaspoon baking powder
- 6-7 very small pears- my pears were a little big bigger than plums
- 1/2 teaspoon cardamom
- semolina for dusting

Peel pears and cut in half, then remove the seeds. Next combine with cardamom and set aside. 
In a bowl combine flour, baking powder, yolks, pumpkin puree, ricotta and butter. Mix everything until combined and form a ball- the dough is a bit sticky. Cover the bowl and put in the fridge for an hour. Next sprinkle the counter with semolina and take out the dough from the fridge. Take a piece of the dough and flatten it on the counter, then add a pear piece on top and close, making a dumpling. 
Bring a big pan with salted water to a boil, then add dumplings and cook for about 15 minutes- dumplings will grow, so have a good space for them in the pot.  Next drain, put on plates and sprinkle with crumbles, serve.
You can freeze dumpling after forming, but you need to cook the a little bit longer, when you want to prepare them.
Enjoy!







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...