piątek, 13 grudnia 2024

Trifle z budyniem czekoladowym, frużeliną żurawinową i bitą śmietaną

 Chocolate and cranberry trifle, for English scroll down


Zwlekałam naprawdę długo, żeby zrobić swoje pierwsze trfile. Nie mam pojęcia dlaczego, bo mówiąc szczerze kompletnie przepadłam za tym deserem. Ja generalnie bardzo lubię takie przekładane desery, różne składniki i tekstury, zwykle jedzone na zimno. To trfile ma wszystko i wpisuje się idealnie w świąteczny nastrój. Ja swoje zrobiłam na małą imprezę domową i po chwili zniknęła cała zawartość. Jest to chyba wystarczający dowód na to, że ten deser jest naprawdę wyśmienity. 

Trifle z budyniem czekoladowym, frużeliną żurawinową i bitą śmietaną
miska o pojemności ok 2.3 litra

składniki na budyń czekoladowy:
- 750 ml mleka
- 3 żółtka
- 50 g skrobii kukurydzianej
- 50 g cukru
- 100 g gorzkiej czekolady

Czekoladę posiekać drobno.
500 ml mleka wlać do garnka, zagotować, po czym zmniejszyć ogień.
Resztę mleka połączyć z cukrem, skrobią oraz żółtkami. Następnie wlać chochlę gorącego mleka do mikstury i wymieszać po czym całą miksturę powoli wlewać do gorącego mleka i mieszać non stop do zgęstnienia. Budyń przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia, po czym wstawić do lodówki na praę godzin, najlepiej na całą noc. 

składniki na biszkopt (forma 16 cm):
- 4 jajka
- 90 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 130 g cukru
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg, dno formy wyłożyć papierem do pieczenia.
Mąkę przesiać razem z kakao i proszkiem do pieczenia.
Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli, następnie dodawać partiami cukier i ubijać do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Następnie dodawać po jednym żółtku i ubijać do połączenia. Dodać w dwóch partiach suche składniki i delikatnie mieszać szpatułką do połączenia.
Ciasto przelać do formy, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 30 minut, następnie wyjąć i ostudzić całkowicie, po czym wyjąć z formy i pokroić w 2 cm kostę. 

składniki na frużelinę:
- 500 g świeżej żurwainy
- 500 g curku
- 50 ml wody
- sok z 1/2 cytryny
- 1 płaska łyzka skrobii ziemniaczanej + trochę wody

Żurawinę umieścić w garnuszku razem z wodą, cukrem oraz sokiem z cytryny, zagotować, po czym gotować parę minut aż owoce zaczną być miękkie i się rozpadać. Skrobię wymieszać z odrobiną wody i dodać do owoców, dokłądnie wymieszać do zgęstnienia. 

pozostałe składniki:
- 600 ml śmietanki kremówki
- 1 łyżka cukru pudru
- parę łyżek likieru wiśniowego lub żurawinowego

Śmietankę ubić na sztywno w połowie dodając cukier puder. 

złożenie:
Na dno miski dodać 1/3 kostek biszkoptu (jeśli macie specjalną miskę do trifle dodajcie 1/2 biszkoptu), po czym nasączyć likierem. Na biszkopt ułożyć 1/3 budyniu (ponownie dodajcie 1/2, jeśli macie specjalną miskę do trifle), po czym ułożyć 1/2 żurawiny i przykryć 1/2 bitej śmietany. Następnie ułożyć pozostały biszkopt, nasączyć likierem, przykryć budyniem oraz żurwainą i na sam koniec dodać bitą śmietanę. Całość udekorować okruszkami z biszkoptu i żurawiną, jeśli nam została.
Całość wstawić do lodówki na parę godzin, po czym podawać. 

Chocolate and cranberry trifle
around 2.3 liters bowl

ingredients for chocolate custard:
- 750 ml milk
- 3 egg yolks
- 50 g corn starch
- 50 g sugar 
- 100 g dark chocolate

Chop the chocolate finely. 
Pour 500 ml milk in a saucepan and bring to boil, then reduce the temperature.
Combine the remaining milk with corn starch, yolks and sugar, then pour 1 ladle of hot milk into the mixture and stir well. Next pour the mixture slowly into the hot milk and stir all the time until thickened. Take out from the stove and cool slightly, then cover with a cling film and set aside to cool sompletely, then put in the fridge for a couple of hours, best overnight. 

ingredients for sponge (16 cm springform):
- 4 eggs
- 90 g wheat flour
- 30 g cocoa powder
- 130 g sugar
- 1/2 teaspoon baking powder

Preheat oven to 180 C, line a bottom of the form with parchmnet paper.
Sift together flour, cocoa and baking powder.
Separate yolks from whites. Beat whites with pinch of salt until stiff peaks, next gradually add sugar and beat until thick and glossy foam. Add one yolks at a time and beat until combined. Add dry ingredients in two turns and stir carefully with spatula until combined. Pour the batter in the form, even and put in the preheated oven, bake around 30 minutes, then take out from the oven and set aside to cool completely. Next take the cake out form the form and cut in 2-3 cm cubes. 

ingredients for cranberry in a thick gel:
- 500 g fresh cranberries
- 200 g sugar
- 50 ml water
- juice of 1/2 lemon
- 1 flat tablespoon potato starch+ a little bit of water

Add cranberries, sugar, water and lemon juice in a saucepan and cook until the fruits are tender and starts to fall apart. Combine potato starch with a bit of water and pour into the fruit mixture, then stir well until thickened. 

remaining ingredient:
- 600 ml heavy cream
- 1 tablespoon icing sugar
- few tablespoons cherry or cranberry liqueur

Whisk heavy cream until whipped, add icing sugar in the middle of whisking. 

assembling:
Add 1/3 of sponge cubes on the bottom of the bowl (if you have a special trifle bowl, then add 1/2), next pour around 2-3 tablespoons liqueur. Cover the sponge with 1/3 custard (again, if you are using special trifle bowl, then add 1/2) and add 1/2 cranberries. Cover everything with whipped cream and even. Next add remaining sponge, add liqueur, then cover with custard and cranberries. Top with whipped cream and decorate with sponge crumbles and cranberries if any are left. Put everything in the fridge for a couple of hour.
Enjoy!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...