Risotto z pieczonymi brokułami, cukinią i puree z zielonego groszku
Roasted broccoli, zucchini risotto with green pea puree, for English scroll down
"Witaj wiosno!" można byłoby krzyknąć, patrząc na to danie. Magia zielonego koloru działa nie tylko na moim talerzu, ale też na zewnątrz. Nareszcie robi się zielono. Czekałam na wiosnę za długo i teraz nie mogę już doczekać się, kiedy każdy najmniejszy kawałek rośliny zazieleni się i będzie upiększał otoczenie. Ta zima trwała za długo, zdecydowanie. Z utęsknieniem wyglądałam wiosny, aby w końcu móc założyć lekką kurtkę i trampki, nie martwiąc się, że zamarznę po drodze. I niech tak już zostanie...
To risotto ma w sobie to, co każde risotto powinno mieć: jest przepyszne, muszę przyznać, że jest to jeden z moich ulubionych typów dań, mam wielką słabość do risotto i zawsze robię go z wielką chęcią, bo wiem, że zjem coś dobrego, wygląda pięknie i orzeźwiająco, jest kremowe i sycące. Czy czegoś więcej można oczekiwać? Chyba nie..;)
Risotto z pieczonymi brokułami, cukinią i puree z zielonego groszku
2 porcje
składniki:
- 200 g ryżu arborio
- ok 800 do 1 litra bulionu
- 190 ml białego wina
- 1 cebula
- 150 g mrożonego lub świeżego groszku
- 1 średnia cukinia
- 1 główka brokułów (500 g)
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła
- 3 łyżki oliwy z oliwek
Groszek wrzucić do gotującej i osolonej wody i blanszować przez 3- 5 minut aż będzie miękki. Odcedzić, dodać masło (2 łyżki groszku odstawić do dekoracji), szczyptę soli oraz pieprzu i zblendować na gładką masę, odstawić na później.
Piekarnik nastawić na 200 C.- termoobieg.
Brokuły rozdzielić na różyczki, cukinię pokroić w większą kostkę. Warzywa rozrzucić na blaszce do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia, przyprawić solą pieprzem oraz 1/5 łyżką oliwy. Wszystko wymieszać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 15 minut. Następnie wyjąć i chwilę ostudzić. W międzyczasie przygotować risotto.
Cebulę pokroić w drobną kostkę, wrzucić na rozgrzaną patelnie z 1- 2 łyżkami oliwy i smażyć do zeszklenia, dodać ryż i smażyć chwilę aż ryż się zezłoci, ale nie spali- ok 1- 2 minuty. Dodać wino, zmniejszyć ogień i gotować do całkowitego wchłonięcia. Następnie dodawać po chochli bulionu, czekając aż poprzednia porcja całkowicie się wchłonie. Całość należy często mieszać. Może się okazać, że nie będzie Wam potrzebny cały bulion, więc próbujcie ryżu w trakcie robienia risotto. Kiedy ryż będzie miękki i wchłonie prawie całą porcję bulionu należy dodać całe puree z groszku i dobrze wymieszać. Można dodać ewentualnie odrobinę bulionu, aby rozrzedzić masę, w razie gdyby była za gęsta. Risotto przełożyć n talerze, na wierzch ułożyć pieczone warzywa i udekorować pozostałym groszkiem.
Smacznego!
Roasted broccoli, zucchini risotto with green pea puree
3 portions
ingredients:
- 200 g arborio rice
- 800 ml-1 liter stock
- 190 ml white wine
- 1 onion
- 150 g frozen or fresh green peas
- 1 medium zucchini
- 1 head of broccoli (500 g)
- salt and pepper to taste
- 1 tablespoon butter
- 3 tablespoons olive oil
In a pot bring water to a boil with a pinch of salt, Next add peas and cook for 3- 5 minutes until tender. Strain( leave 2 tablespoons peas to decorate), add butter, pinch of salt and pepper and blend until smooth. Set aside for later.
Preheat oven to 200 C.
Divide broccoli into florets and cut zucchini into cubes. Toss veggies into a baking sheet lined with parchment paper. Pour 1.5 tablespoons olive oil, season with salt and pepper and stir to combine. Take veggies into the preheated oven and bake for 15 minutes until golden. Meanwhile prepare risotto.
Cut onion into small cubes. Heat a frying pan or heavy bottomed pan with 1- 2 tablespoons olive oil. Add onion and fry until glossy, add rice and fry for 1- 2 minutes until golden but not burned. Add wine, reduce heat to low and cook until absorbed. Next add 1 ladle of stock at a time, wait until absorbed and add another. You have to stir risotto quite often, it likes to burn in the bottom. You have to watch the risotto and taste during cooking, maybe you don't have to use all stock, so be careful. At the end of cooking, when rice is tender but hasn't absorbed all stock add whole green pea puree and stir to well cobine. You can add extra stock, if risotto is too dense to get a creamy consistance again.
Take risotto onto the plates, add veggies and decorate with remaining peas.
Enjoy!
zawsze powalasz mnie zdjęcia i kolorami! takie cudowne :)
OdpowiedzUsuńZielony kolor na talerzu to jest to, nie da się mu oprzeć :-)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie poprawia mi się humor na widok tego risotto,bo za oknem,niestety,chmury...
OdpowiedzUsuńChyba mamy takie same talerzyki,ale w innych kolorach.Czyżby Twój turkus był moim czerwonym? :)))
Ile tu jest zielonego koloru! Pychotka :)
OdpowiedzUsuńCo za kontrast :D
OdpowiedzUsuńJa też się już nie mogę doczekać tych wiosennych pyszności! Najbardziej czekam na szparagi :)
OdpowiedzUsuńKolor ma obłędnie intensywny, nie mogę się napatrzeć :)
OdpowiedzUsuńKolor piękny :)
OdpowiedzUsuńA to drewnoooo, oddaj! :p
OdpowiedzUsuńTakie zielone risotto to miła odmiana wśród tych wszystkich - kremowych! Wygląda super smacznie!:)
OdpowiedzUsuńPrzepięknie, przepysznie!:)
OdpowiedzUsuńJaaaaa! Ale ono wygląda!!! Robię jutro na obiad :-)
OdpowiedzUsuńjaki wiosenny kolor! :)
OdpowiedzUsuń