Chleb na zakwasie z mąką z pszenicy durum
Durum flour sourdough bread, for English scroll down
Mąka z pszenicy durum ma w sobie coś tajemniczego. Wyglądem przypomina drobno zmieloną mąkę pszenną, ale kiedy dodamy j do chleba, pieczywo ma bardzo ładny, złotawy kolor. Ponadto powoduje, że miąższ jest bardziej zwarty i należy nie przesadzać z składaniem i mieszaniem ciasta, bo może to spowodować przeciążenie ciasta i chleb w konsekwencji będzie po prostu twardy. Przepisem, który mnie zainspirował był ten od Hamelmana, jednego z niekwestionowanych mistrzów chlebowych:)
Chleb na zakwasie z mąką z pszenicy durum
1 bochenek
składniki na zaczyn:
- 1 łyżka aktywnego zakwasu pszennego
- 70 g mąki pszennej chlebowej
- 85 g wody
Wszystkie składniki wymieszać w misce, przykryć i odstawić na 1 godzin.
składniki na chleb:
- 180 g mąki pszennej chlebowej
- 270 g mąki durum
- 300 g wody
- 10 g soli
- 25 g uprażonego na złoto sezamu
Do miski włożyć wszystkie składniki i wyrabiać/ mieszać do połączenia, niezbyt długo, ok 2- 3 minut w mikserze. Ciasto przykryć ściereczką i odstawić do fermentacji na 2 godziny, składając ciasto raz po godzinie. Po tym czasie ciasto uformować na kształt bochenka i włożyć złączeniem do góry do wysypanego mąką kosza chlebowego. Chleb przykryć ściereczką i odstawić na kolejne 2 godziny do wyrastania.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 240 stopni.
Gotowy bochenek przełożyć na blachę do pieczenia, złączeniem do dołu, naciąć wierzch i wstawić do piekarnika, piec ok 40- 45 minut do mocnego zrumienienia.
Po tym czasie ciasto wyjąć i ostudzić.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Więcej informacji na temat przygotowania własnego chleba znajdziecie tutaj.
Smacznego!
Durum four sorudough bread
1 loaf
ingredients for leaven:
- 1 tablespoon active wheat sourdough starter
- 70 g bread flour
- 85 g water
Combine all ingredients in a bowl, cover and set aside for 12 hours.
ingredients for bread:
- 180 g bread flour
- 270 g durum flour
- 300 g water
- 10 g salt
- 25 g toasted sesame
Combine all ingredients, including leaven in the bowl and stir until combined but not too long, about 2- 3 minutes with a stand mixer. Cover dough with a kitchen towel and set aside for 2 hour, folding after 1 hour. Take the dough out from the bowl and form round or oval shape and take into a floured bread basket smooth side down. Cover with the kitchen towel and set aside for another 2 hours.
Meanwhie preheat oven to 240 C.
Take dough onto a baking sheet smooth side up and cut the top of the dough. Take the bread into the preheated oven and bake 40-45 minutes until very gloden brown. Remove form the oven and set aside to cool.
More informations about making homemade bread you can find here.
More informations about making homemade bread you can find here.
Enjoy!
Wgląda przepysznie i pewnie jeszcze lepiej smakuje.
OdpowiedzUsuńJak z najlepszej piekarni :)
OdpowiedzUsuńBochen przecudnej urody:)jak zawsze u Ciebie:)
OdpowiedzUsuńO ciekawe, nie wiedziałam, że można piec chleb na mące makaronowej :) Ja zwykle udał Ci się ten chleb :)
OdpowiedzUsuńBardzo popieram wypiekanie samemu chleba- w dodatku na zakwasie ;)
OdpowiedzUsuń