czwartek, 14 kwietnia 2016

Klasyczny Shepherd's pie (zapiekanka pasterska)

Shepherd's pie

Shepherd's pie, for English scroll down


Ostatnio minął rok, od kiedy zaczęłam zbierać się do zrobienia shepherd's pie. Nigdy jednak nie było mi z tym daniem po drodze, aż w końcu postanowiłam, że dłużej już nie mogę zwlekać. Od zawsze bowiem kusiła mnie ta klasyczna zapiekanka, bo nieustannie ta pierzynka ziemniaczana wyglądała bardzo zachęcająco. I właśnie o ten wierzch chodzi. Połączenie parmezanu, masła i ziemniaków jest tak niesamowicie pyszne, że ja, osoba, która je ziemniaki dosyć rzadko, nie mogłam się powstrzymać od wyjadania ich z garnka- kochani te ziemniaki są po prostu najpyszniejsze na świecie. A w połączeniu z tym, co skrywają na dnie patelni tworzą danie tak komfortowe, tak domowe i tak dobre, że trudno się oprzeć. Ja i moja rodzina bardzo polubiliśmy się z shepherd's pie, mam nadzieję, że i Wy też tak zrobicie;)

Shepherd's pie
ok 4- 5 porcji

składniki:
- 500 g ziemniaków
- 30 g masła
- 100 ml mleka
- 50 g parmezanu, drobno startego

- 700 g mielonej wołowiny lub pół na pół z wieprzowiną
- 1 duża marchewka
- 1 spora cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka sosu Worcestershire
- 2 duże łyżki pasty pomidorowej lub koncentratu pomidorowego
- 240 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonego oregano
- 100 g mrożonego groszku
- 1/2 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- sól, pieprz do smaku

Ziemniaki ugotować do miękkości w osolonej wodzie. Następnie odcedzić i rozgnieść razem z masłem, parmezanem i mlekiem na gładką masę. W międzyczasie przygotować mięso.
Cebulę oraz czosnek pokroić w drobną kostkę, marchewkę w nieco większą. Na żaroodpornej patelni rozgrzać 1- 2 łyżki oliwy, następnie wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso i smażyć aż zmieni kolor, rozdrabniając go łyżką. Następnie przyprawić solą, pieprzem oraz papryką wędzoną i wymieszać. Dodać pastę pomidorową, bulion, oregano, sos Worcestershire i doprowadzić do wrzenia. Dodać marchewkę oraz groszek i gotować ok 15 minut aż marchew nieco zmięknie.
Piekarnik nastawić na 180 stopni- grzanie góra- dół. Na wierzch mięsa dodać puree ziemniaczane- ja użyłam do tego tylki Wilton 6B. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 30 minut. Po tym czasie przełączyć na funkcję grill, zwiększyć temperaturę do maksymalnej i grillować ok 2- 3 minut aż ziemniaki się zrumienią. Wyjąć z piekarnika, chwilę ostudzić i podawać.
Smacznego!

Shepherd's pie
4-5 portions

ingredients:
- 500 g potatoes
- 100 ml milk
- 30 g butter
- 50 g grated parmesan

- 700 g ground beef or beef and pork
- 1 big carrot
- 1 big onion
- 2 garlic cloves
- 1 tabespoon Worcetershire sauce
- 2 tablespoons tomatoe paste
- 240 ml stock
- 1 teaspoon dried oregano
- 100 g frozen or fresh green peas
- 1//2 teaspoon ho smoked paprika
- salt, pepper to taste

Cook potatoes until tender in salty water. Drain and add milk, parmesan and butter. Mash with a ptoato masher until smooth puree. Meanwhile prepare the meat.
Cut onion and garlic into small cubes, carrot into bigger cubes. Heat a cast iron skillet with 2 tablespoons olive oil over medium heat and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry for a minute. Add meat, season with salt and pepper and fry until has changed the colour, crushing with spoon into smaller pieces during frying. Add tomato paste, smoked paprika, Worcesterhire sauce, stock, oregano and bring to a boil. Add carrot, green peas and cook for 15 minutes until tender but still crispy.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Put potatoes over the top of the meat (I piped my puree with a 6B Wilton tip) and take into the preheated oven. Bake for 30 minutes, then turn on the grill, increase temperature to maximum and grill 2- 3 minutes until golden brown. Remove from the oven, cool for a couple minutes and serve.
Enjoy!




16 komentarzy:

  1. Już wiem, co zrobię z resztką sosem do spaghetti która stoi smutno w lodówce. Druga młodość dla niego:) Dziękulski:)

    OdpowiedzUsuń
  2. O rany, jakie to piękne! Robię w weekend :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ej! Masz moją ścierkę i talerz ;p
    Wygląda bajecznie, tylko czemu ta beza nie jest bezą? ;p

    OdpowiedzUsuń
  4. Ziemniaczana pierzynka oszałamia:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Kocham ją! I w ogóle wszelkie zpaiekanki. Piękne cypki z ziemniaków BTW :-)

    OdpowiedzUsuń
  6. Mam wielki sentyment do tych brytyjskich klasyków - zawsze kojarzą mi się z cudownymi czasami, jakie spędziłam kiedyś na wyspie :) Ale przyznaję, że nigdy w domu nie robiłam shepherd's pie i widzę że czas to zmienić :)

    OdpowiedzUsuń
  7. super pomysł z tymi ziemniaczkami,zapiekanka wygląda bosko !

    OdpowiedzUsuń
  8. nigdy wcześniej nie spotkałam czegoś takiego :)

    OdpowiedzUsuń
  9. Zapiekanka jest przepyszna, uwielbiam :D Raz nawet pokusiłam się o wersję rybną :D

    OdpowiedzUsuń
  10. jak bym była na jakiejś planecie nieodkrytej z mnóstwem małych wulkaników - piękne!

    OdpowiedzUsuń
  11. Słyszałam już kiedyś o niej, ale jeszcze nie próbowałam robić. Może w końcu się zmobilizuję :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ale cudowna zapiekanka! Muszę jej spróbować, nie ma innej opcji :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Optycznie niesamowite, totalnie crazy grafika :-)

    OdpowiedzUsuń
  14. Te rozetki z ziemniaków wyglądają bosko!

    OdpowiedzUsuń
  15. Uwielbiam zapiekanki ! Jeszcze ta tak ślicznie wygląda :)

    OdpowiedzUsuń
  16. moja ulubiona zapiekanka:) jednak w twojej wersji zdecydowanie piękniejsza:D

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...