Zielone kanapki
Green veggie sandwiches, for English scroll down
Chciałabym napisać, że tak, jak na moim talerzu, tak za oknem można zobaczyć mnóstwo zieleni i słońca. Niestety wiosna chyba na razie jest obrażona, bo jedyną oznaką, że ewentualnie mogłaby nadejść jest śpiew ptaków. Jest zimno, szaro i nieprzyjemnie, a mamy już drugą połowę kwietnia. Co z tego, że chwilami wychodzi słońce i jest nieco cieplej, za chwilę i tak zajdzie i zacznie padać. Nie wiem, jakie są wasze odczucia, ale dla mnie taka pogoda nie wróży niczego dobrego. Zinowa stagnacja trwa nadal i zamiast ogromnych pokładów energii, siedzi we mnie wielkie lenistwo i chęć nierobienia niczego.
Ratuję się zielenią na talerzu, te kanapki to zastrzyk witamin i zdrowia. Poza tym wyglądają przecudownie, więc nikt nie jest w stanie się im oprzeć;)
Zielone kanapki
2 kanapki
składniki:
- 4 kromki ciemnego pieczywa
- 6 liści mini sałaty rzymskiej
- 1 awokado, pokrojone w plastry
- 2 jajka na twardo, pokrojone w plastry
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 8 plasterków zielonego ogórka
- 2 grube plastry mozzarelli
- kiełki brokuła
- dwie szczypty soli
Kromki posmarować z jednej strony pesto bazyliowym. Następnie na dwóch kromkach ułożyć sałatę, po 4 plasterki ogórka, jajka i awokado. Przyprawić solą i pieprzem. Następnie całość przykryć plastrem mozzarelli. Na pozostałe dwie kromki ułożyć sporą ilość kiełków, po czym przykryć drugą część kanapki. W środek wbić wykałaczkę, żeby kanapka była bardziej stabilna.
Smacznego!
Green veggies sandwiches
2 sandwiches
ingredients:
- 4 slices of wholewheat or rye bread
- 6 leaves mini rome salad
- 1 ripe avocado, sliced
- 2 hard boiled egs, sliced
- 2 tablespoons basil pesto
- 8 slices cucumber
- 2 thic slices mozzarella
- broccoli sprouts
- 2 pinch of salt
Spread pesto over each slice of bread. Take 2 slices of bred and add 3 leaves salad on each slice. Next add 4 cucumber slices, eggs and avocado. Season with salt and pepper. Next take mozzarella slices over the top. Take broccoli sprouts on remaining slices and cover sandwiches. Take a toothpick in the center of the sandwich and serve.
Enjoy
Zielono mi...Pyszne kanapki,sam kolor powoduje,że chce się po nie wyciągnąć rękę siedząc przy,niestety,ponownie włączonym ogrzewaniu.
OdpowiedzUsuńjak na co dzień mało kiedy jem kanapki,tak te Twoje zjadłabym bez marudzenia :)
OdpowiedzUsuńco za wiosenna odsłona kanapek!
OdpowiedzUsuńDo jajek dodałbym jeszcze cieniutkie plasterki awokado, to jedno z moich ulubionych połączeń.
OdpowiedzUsuńJak pięknie! <3
OdpowiedzUsuńjakie apetyczne te kanapki! <3 wyglądają rewelacyjnie!
OdpowiedzUsuńPrzewspaniale wyglądają :D Mają moc!
OdpowiedzUsuńPiękne absolutnie. Dwa gryzy i po nich:)
OdpowiedzUsuńWspaniałe kanapeczki idealne na przywołanie wiosny :D
OdpowiedzUsuńsuper kanapeczki i przepiękne zdjęcia! :)
OdpowiedzUsuńsłuszna porcja witamin :) kocham takie kanapki im więcej w środku tym lepiej :)
OdpowiedzUsuń