wtorek, 19 kwietnia 2016

Z cyklu poznajemy smaki wschodu: Azjatycka surówka z czerwonej kapusty

Azjatycka surówka z czerownej kapusty

Asian red cabbage salad, for English scroll down


Muszę przyznać, że to jedna z najlepszych surówek, jaką jadłam. Jest banalnie prosta w zrobieniu i naprawdę każdy może ją przygotować. Można przy okazji poćwiczyć krojenie;)
Czerwoną kapustę najczęściej jadam w postaci modrej kapusty, robionej koniecznie przez moją mamę, jest mistrzynią w jej przygotowaniu. Zawsze wie, że musi zrobić więcej, bo ja sama jem ją w dwóch lub trzech porcjach;) 
Tym razem, robiąc obiad, postanowiłam, że podam kapustę na surowo. Już od jakiegoś czasu przewijały się w moich inspiracjach przepisy na azjatycką surówkę z czerwonej kapusty, więc stwierdziłam, że to będzie najlepszy moment na jej zrobienie. Surówka jest bardzo orzeźwiająca, chrupiąca i lekka. Osobiście uwielbiam takie dodatki do dania głównego. Nie dość, że wprowadzają piękne kolory to jeszcze wyśmienicie smakują;)

Azjatycka surówka z czerwonej kapusty
bardzo duża miska

składniki:
- 600 g czerwonej kapusty
- 2 duże marchewki
- 2 czerwone papryki
- 1 długi ogórek zielony
- 3 łyżki oliwy
- 2 łyżki soku z cytryny
- 2 łyżki sosu sojowego
- 1 łyżka sezamu
- sól, pierz do smaku

W miseczce połączyć oliwę, cytrynę, sos sojowy, sezam i przyprawić solą oraz pieprzem do smaku, odstawić. 
Kapustę posiekać w cienkie paski. Marchewkę obrać w cienkie plasterki za pomocą obieraczki do warzyw. Ogórka przekroić wszerz na pół, następnie na ćwiartki, wykroić pestki i pokroić w cienkie słupki. Z papryki wyciągnąć gniazdo nasienne i pokroić w słupki. Wszystkie warzywa połączyć ze sobą w misce. Przed podaniem wymieszać z dressingiem.
Smacznego!

Asian red cabbage salad
1 big bowl

ingredients:
- 600 g red cabbage
- 2 big carrots
- 1 long green cucumber
- 2 red bell peppers
- 3 tablespoons olive oil
- 2 tablespoons lemon juice
- 2 tablespoons soy sauce
- 1 tablespoon sesame
- salt and pepper to taste

In a bowl combine olive oil, soy sauce, lemon juice, sesame and season with salt and pepper, set aside for later.
Chop cabbage into very thin slices. Peel whole carrots with vegetable peeler to get nice and very thin slices. Cut cucumber across and then cut again to get quarters. Remove seeds and cut into stripes. Remove seeds from peppers and cut into stripes. Combine all veggien into the big bowl. Before serving add dressing and stri well.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Też lubię chrupiące warzywka do obiadu:)suróweczka piękna kolorystycznie i smakowita:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wygląda fantastycznie :) Zachwyca kolorami!

    OdpowiedzUsuń
  3. Świetne połączenie smaków i kolorów :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Zachęciłaś mnie, muszę spróbować :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...