środa, 15 listopada 2017

Muffiny chai latte

Muffiny chai latte

Chai latte muffins, for English scroll down


Uwielbiam chai latte, szczególnie teraz kiedy za oknem jest... śnieg! Tak w Oslo właśnie spadł pierwszy śnieg i wydaję mi się, że już tak zostanie, temperatury schodzą poniżej zera i utrzymują się nawet w dzień, więc śnieg nie topnieje. Z jednej strony, kiedy zobaczyłam dzisiaj za oknem biały puch, bardzo się ucieszyłam, ale z drugiej strony... Mnie nic nie przekona do zimy. Nawet cudowny wełniany płaszcz, który ostatnio kupiłam;)
Na podstawie bardzo popularnej herbaty, postanowiłam zrobić wersje dla muffin. Nie było to trudne, wystarczyło jedynie użyć odpowiednich przypraw, aby nadać muffinom tego charakterystycznego smaku. Wyszło pysznie, idealny dodatek do herbaty w mroźne popołudnie.

Muffiny chai latte
ok 15 sztuk

składniki na ciasto:
- 260 g maki pszennej
- 100 g mąki pszennej pełnoziarnistej
- 100 g cukru trzcinowego
- 2 jajka
- 240 ml mleka
- 60 g miękkiego masła
- 50 g oleju rzepakowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/2 łyżeczki imbiru
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki soli

Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Masło utrzeć z cukrem i olejem na puszystą i jasną masę. Dodawać po jednym jajku, miksując cały czas. Wszystkie suche składniki połączyć ze sobą i dodawać na przemian z mlekiem, miksując tylko do połączenia. Mąką powinna być dodana jako pierwsza i jako ostatnia. 
Formę na muffiny wyłożyć papilotkami i przełożyć do nich ciasto. Piec ok 20-25 minut. Po upieczeniu wystudzić.

składniki na wierch:
- 50 g masła
- 1/2 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej

Masło roztopić. Resztę składników wymieszać w miseczce. Muffiny posypać przyprawami i polać masłem.
Smacznego!

Chai latte muffins:
15 muffins

ingredients for batter:
- 260 g all purpose flour
- 100 g wholewheat flour
- 100 g light brown sugar
- 2 eggs
- 240 ml milk
- 50 g canola oil
- 60 g butter, room temperature
- 1 teaspoon baking powder
- 1/2 teaspoon baking soda
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/2 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon cardamon
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon salt

Preheat oven to 200 C. Line muffin form with muffin tins.
Beat sugar, butter and oil until light and fluffy. Add eggs, one at a time and mix until combined. Sift all dry ingredients into a bowl and add alternating with milk into the batter, mix just until combine. Start and finish with flour. 
Transfer batter into muffin tins and take into the preheated oven, bake approx 20-25 minutes. 
Remove from the oven and let cool.

ingredients for topping:
- 50 g butter
- 2 tablespoons light brown sugar
- 1/2 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon cardamon.

Melt butter. In a bowl combine sugar and spices. Top muffins with spices and pour butter.
Enjoy!





5 komentarzy:

  1. Idealne do kubka gorącej herbaty w długi jesienny wieczór :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Takie korzenne, pachnące aż się proszą aby skosztować je z rozgrzewającym napojem ☺️ Skorzystam z przepisu na bank!

    OdpowiedzUsuń
  3. bardzo lubię śnieg i zimę, no może nie taka po -30 st.C ale lekki mrozek jest fajny! za to upałów nie cierpię!!!
    muffiny zrobię, bo tutaj jesiennie i ponuro więc rozgrzewające korzenne smaki się przydadzą :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Z pewnością smakowały wybornie :)
    W Danii tylko ciągle deszcz i deszcz; już mam dosyć!

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...