wtorek, 21 listopada 2017

Risotto z karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Ricotto z karmelizowaną cebulą i pieczarkami

Caramelized onion and mushrooms risotto, for English scroll down


Kocham risotto, karmelizowaną cebulę i pieczarki. Połączenie wszystkich tych trzech dobroci oznacza wjadanie z garnka nawet, kiedy jesteś pełny bo zjadłeś już obiad, ale tak Ci smakuje, że nie możesz się powstrzymać. Uwielbiam zapach tego dania, jego konsystencję i oczywiście smak, myślę, że dodanie leśnych grzybów byłoby jeszcze lepszą opcją, na przykład prawdziwków. Niestety ja do prawdziwków nie mam dostępu, więc zostały pieczarki, ale z nimi to danie jest równie wyjątkowe. Ogromnie zachęcam Was do spróbowania, zakochacie się od pierwszego kęsa, mówię Wam;)

Risotto z karmelizowaną cebulą i pieczarkami
4 porcje

składniki:
- 300 g ryżu arborio
- 125 ml białego wytrawnego wina
- 500 g pieczarek
- 2 ząbki czosnku
- ok 1.3 litra bulionu
- 3 duże cebule
- 3 łyżki masła
- 1/2 łyżeczki tymianku
- sól, pieprz do smaku
- 1/4 szklanki startego parmezanu

Cebulę pokroić w piórka. W garnku rozgrzać 2 łyżki masła i wrzucić cebulę, smażyć na małym ogniu pod przykryciem, mieszając od czasu do czasu aż będzie złota- ok 30 minut. Odstawić na talerz.
Pieczarki obrać i pokroić w plasterki, czosnek posiekać drobno. Na patelni rozgrzać 1 łyżkę masła i wrzucić pieczarki, przyprawić sol, pieprzem oraz tymiankiem i smażyć o zrumienienia. dodać czosnek i chwilę smażyć, odstawić.
Do garnka po cebuli wlać ok 2 łyżek oliwy, dodać ryż i chwilę smażyć, wlać białe wino i poczekać aż wyparuje. Następnie powoli dolewać po chochli bulionu i gotować, wlewając kolejną chochlę dopiero wtedy, kiedy ryż wchłonie płyn. Na sam koniec, kiedy ryż będzie kremowy i miękki, dodać cebulę, pieczarki i parmezan, wszystko szybko zamieszać i podawać od razu.
Smacznego!

Caramelized onion and mushroom risotto
4 portions

ingredients:
- 300 g arborio rice
- 500 g mushrooms
- 1.3 liters stock
- 125 ml white dry wine
- 3 big onions
- 3 tables butter
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon thyme
- salt, pepper to taste
- 1/4 cup parmesan

cut onion in slice. Heat a pot with 2 tablespoons butter on medium heat. Add onion, turn heat on low, cover and fry until golden- about 30 minutes, stirring occasionally. Set aside.
Peel and cut mushrooms into slices and garlic into small cubes. Heat a frying pan with 1 tablespoon butter over medium heat and add mushrooms, season with salt, pepper and thyme and fry until golden brown. In the end add garlic and fry for a moment.
In a pot you have been frying onion add 2 tablespoons olive oil, add rice and fry for a moment. Add wine and wait until absorbed. Next add stock, one ladle at a time, waiting until rice has absorbed water. When rice is creamy and tender add mushrooms, onion and parmesan, stir and serve immediately. 
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...