czwartek, 29 marca 2018

Pasztet z cukinii

Zucchini pate, for English scroll down



Nie od dziś wiadomo, że uwielbiam warzywne pasztety. Najbardziej lubię do nich dodawać nieco orientalnych przypraw, żeby miały jeszcze lepszy smak. Ten pasztet z cukinii jest niesamowicie wilgotny ale nadal można go kroić w plastry. Ma piękny żółto-zielony kolor za sprawą cukinii i przypraw i równie fantastyczny zapach. Polecam go nie tylko wegetarianom, ale wszystkim, którzy chcą spróbować czegoś innego niż klasyczny pasztet mięsny.

W Norwegii święta wielkanocne i wolne rozpoczynają się własnie dzisiaj. Oczywiście dla osób, które pracują w gastronomii czas Wielkanocy to również czas pracy. Choć mówiąc szczerze nie jestem przekonana, co do liczebności w restauracjach. Większość Norwegów wyjechała już na wycieczki w góry i ulice opustoszały. 

Ja robię przerwę od blogowania, ale widzę się z Wami od razu po Wielkanocy, mam mnóstwo przepisów, które na pewno przypadną Wam do gustu:) 
Zdrowych i spokojnych świąt kochani!

Pasztet z cukinii
keksówka 26 cm

składniki:
- 3 cukinie, starte na grubej tarce i odciśnięte, jak najbardziej z wody
- 2 marchewki starte na  grubej tarce
- 1 duża cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 szklanki bułki tartej+ do formy
- 4 jajka
- 1 papryczka chili bez pestek
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
- 1/2 łyżeczki proszku curry
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kardamonu

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół Formę natłuścić i bardzo dobrze wysypać 
Cebulę, czosnek i chili pokroić drobno. Na patelni zeszklić cebule, dodać czosnek oraz chili i smażyć chwilę. Całość patelni dodać do miski razem z resztą składników, bardzo dokładnie wymieszać. Przełożyć do formy, ugnieść lekko i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut do suchego patyczka. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, zostawić do ostudzenia. Wyjąć i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie przenieść do lodówki na całą noc.
Smacznego!

Zucchini pate
26 cm loaf pan

ingredients:
- 3 zucchinis, grated coarsely and squeezed out of the water
- 2 carrots, grated coarsely
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- 1 chili without seeds
- 1/2 cup breadcrumbs+ for form
- 4 eggs
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- 1/2 teaspoon sweet paprika
- 1/2 teaspoon tumeric
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon cumin'
- 1/4 teaspoon cardamon

Preheat oven to 200 C. Butter form and sprinkle well with breadcrumbs.
Cut onion, garlic and chili into small cubes. Fry onion until glossy, add garlic and chili and fry for a minute. Add to the bowl with all other ingredients, stir very well. Transfer to the form, push with fingers and take to the preheated oven, bake approx. 50-60 minutes until clean toothpick. Turn off the oven and open doors, set aside until cool, take out from the ocen and set aside to cool completely, next take to the fridge overnight.
Enjoy!

 


3 komentarze:

  1. Fajny ten pasztet - muszę kiedyś taki zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Tym przepisem uratowałaś mi święta :) Jest meeeeeega pyszny. Właściwie zniknął podczas wielkanocnego śniadania :) Zrobiłam bez marchewki - też jest dobre. Dzisiaj lecę do warzywniaka po cukinie i powtarzam przepis.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Bardzo się cieszę, że Ci smakował!
      Pozdrawiam:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...