wtorek, 25 sierpnia 2020

Portugalska ośmiornica: polvo a lagareiro

 Portuguese octopus: polvo a lagareiro, for English scroll down


Kiedyś wydawało mi się, że ośmiornica jest trudna do zrobienia. Nigdy nie odważyłam się na jej zrobienie, jednak posiadanie bliskiej osoby, która ośmiornicę i wszelkie owoce morza jadła przez całe swoje życie praktycznie codziennie, zmusiło mnie do zmian i zaryzykowania. 
Udało nam się kupić świeżutką i dużą ośmiornicę, ale nie obawiajcie się, mrożona jest równie dobra, ponieważ świeżą i tak trzeba najpierw zamrozić. Wtedy jej mięso będzie bardziej kruche po przyrządzeniu. Kiedy zapytałam J. "no to jakie danie mam zrobić?", odpowiedź padła natychmiast: "jak to co? Polvo a lagareiro oczywiście!".
Jest to to bardzo proste danie, które nie wymaga wielu składników. Już kiedyś o tym pisałam, ale kuchnia portugalska jest bardzo prosta. Mało składników, ale za to jakościowych, takich, które stworzą cały smak. Na początku obawiałam się o rezultat, a do tego zaprosiliśmy naszego portugalskiego znajomego, więc presja była nie mała. Z pomocą rad od mamy J. udało nam się jednak zrobić wyśmienitą ośmiornicę! Jest soczysta, krucha, jędrna i wspaniale smakuje. 
Jeśli tak jak ja, obawialiście się zrobienia ośmiornicy, nie ma czego! Jest to prosty przepis, a smakuje wyśmienicie;)

Polvo a lagareiro
4-6 porcji

składniki:
- 2 kg świeżej lub mrożonej ośmiornicy (w całości)
- 1 kg mącznych ziemniaków mniej więcej tej samej wielkości
- 1 duża cebula i 1 mała
- 4 liście laurowe
- 1.5 główki czosnku
- oliwa z oliwek (dużo), dobrej jakości, to praktycznie Twój sos
- sól, pieprz do smaku

Świeżą ośmiornicę zamrozić na przynajmniej 24 godziny, po czym odmrozić. Mrożoną ośmiornicę odmrozić. Zaraz przed gotowaniem zanurzyć w lodowatej wodzie. 
W dużym garnku zagotować 1/4 wysokości garnka wodę, 2 liście laurowe, małą cebulę (obraną i przepołowioną na pół) i 3 ząbki czosnku (całe, bez skórki). Do gotującej się wody wrzucić ośmiornicę, przykryć i gotować 45 minut na wolnym ogniu. Następnie wyjąć, ostudzić i osuszyć, po czym odciąć macki od głowy.
W międzyczasie w drugim garnku zagotować osoloną wodę z ziemniakami (w całości w mundurkach) i gotować aż ziemniaki będą półtwarde. Następnie odcedzić wodę, ostudzić i pięścią zmiażdżyć każdego ziemniaka z osobna. 
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Resztę czosnku pokroić w plasterki, dużą cebulę w piórka.
Do naczynia żaroodpornego wlać sporo oliwy (ok 4 łyżek), dodać cebulę i połowę czosnku. Ułożyć ziemniaki, 2 liście laurowe, polać 2-3 łyżkami oliwy, przyprawić solą i pieprzem. Na ziemniaki położyć macki ośmiornicy, posypać drugą połową czosnku, przyprawić solą i pieprzem i jeszcze raz polać oliwą. 
Całość wstawić do piekarnika i pie 30 minut.
Następnie wyjąć i podawać.
Smacznego!

Polvo a lagareiro
4-6 potions

ingredients:
- 2 kg fresh or frozen octopus (whole)
- 1 kg potatoes, more or less the same size
- 1 big and 1 small onion
- 1.5 head of garlic
- 4 bay leaves
- olive oil (a lot), good quality, this is basically your sauce
- salt, pepper to taste

If you are using fresh octopus, first freeze it for at least 24 hours and then unfreeze. If you are using frozen octopus, just unfreeze it. Put octopus to the ice cold water just before cooking.
In a big pot bring to a boil water, 1/4 height of the pan, together with 1 small onion (peeled and halved), 3 garlic cloves (peeled and whole) and 2 bay leaves. Next put octopus in, cover with a lid and cook 45 minutes on medium low heat. Next take out octopus from the pot, cool and dry. Cut tentacles from the head and set aside.
Meanwhile in another pot bring to boil salted water with potatoes (unpeeled and whole) and cook until potatoes are half tender. Next drain, cool down and smash with wrist each potato. 
Preheat oven to 180 C.
Slice remaining garlic and big onion.
In a casserole dish pour a lot of olive oil (around 4 tablespoons), add onion and half of garlic. Put 2 bay leaves and potatoes, season with salt and pepper and pour another 3 tablespoons olive oil. Add tentacles, season with salt and pepper, sprinkle another half of garlic and pour 3 more tablespoons olive oil. 
Put to the preheated oven and bake 30 minutes. Take out form the oven and serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...